SAD izdvajaju 15 miliona dolara na projekte na Kosovu

CC0 / Unsplash / Američka zastava
Američka zastava - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2021
Pratite nas
Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) namerava da pokrene projekat za rad sa stanovnicima Kosova. Između ostalog, planirano je da se proširi saradnja javnosti sa opštinskim vlastima, piše televizija RT koja je upoznata sa materijalom.
„Cilj mera za stvaranje socijalnih ugovora je uvođenje održivih praksi obezbeđivanja građanskog učešća za poboljšanje kvaliteta života građana Kosova i jačanje njihovog partnerstva sa opštinskim vlastima“, navodi se u opisu projekta.
U okviru projekta predviđa se uključivanje stanovnika delimično priznate Republike Kosovo u pripremu, nadgledanje i sprovođenje politike na opštinskom nivou.
Za ovaj projekat USAID namerava da zaključi petogodišnji ugovor sa stručnjacima, za šta će biti izdvojeno do 15 miliona dolara.
U dokumentu se naglašava da nedostatak odgovarajuće komunikacije između stanovništva i lokalnih vlasti dovodi, između ostalog, do percepcije procesa donošenja odluka kao korumpiranog. Osim toga, javljaju se „nerealna očekivanja“, jer građani nisu svesni budžetskih i proceduralnih ograničenja.
S tim u vezi, budući ugovarači će, između ostalog, morati da odaberu pet probnih opština, razviju i realizuju plan za uspešnu saradnju stanovnika sa njihovim vlastima, a zatim da pomažu u širenju takvih primera.
U aprilu je objavljeno da bi USAID mogao da izdvoji do pet miliona dolara za razvoj institucija civilnog društva na Kosovu.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala