Jačanje saradnje: Nova partija ruske vakcine stigla u Venecuelu /video/

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaRuska vakcina Sputnjik Ve
Ruska vakcina Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2021
Pratite nas
Nova partija ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) stigla je u Venecuelu, izjavio je ruski ambasador u Karakasu Sergej Melik-Bagdasarov.
„Nema ništa simboličnije od toga da se Dan Rusije obeleži danas, 12. juna, dobijanjem još jedne partije vakcine 'Sputnjik Ve' na međunarodnom aerodromu“, napisao je on na Tviteru u subotu.
Rusija na taj način jača saradnju sa Venecuelom, dodao je ambasador.
Podsetimo, prva partija ruske vakcine stigla je u Venecuelu sredinom februara, a tada je venecuelanski lider Nikolas Maduro zahvalio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i ruskoj Vladi za dopremanje „Sputnjika Ve“.
Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.
Inače, Dan Rusije obeležava se 12. juna, na dan kada je 1990. godine održan prvi Kongres narodnih poslanika Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike, na kojem je bila doneta deklaracija o državnom suverenitetu Rusije.
Godinu dana kasnije, 12. juna su održani prvi svenarodni izbori na kojima je za predsednika izabran Boris Jeljcin. On je 1992. godine taj datum proglasio praznikom i neradnim danom. Zvanični naziv - Dan Rusije - praznik je dobio 2002. i slavi se u celoj zemlji.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala