Ukidanje rominga od 1. jula i prve nepoznanice: Koliko možete da potrošite gigabajta, minuta i poruka

CC0 / / Slušanje muzike na plaži
Slušanje muzike na plaži - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2021
Pratite nas
Potrošnja minuta, poruka i gigabajta od 1. jula obračunavaće se isto kao u nacionalnom saobraćaju u celoj zoni Zapadnog Balkana, kaže u generalni direktor A1 za Srbiju i Sloveniju Dejan Turk.
„Prvo potrošite ono što imate u paketu, a posle toga vam se naplaćuje po cenama koje važe u nacionalnom saobraćaju, kao da ste u Srbiji," kaže Turk.
Nešto drugačija situacija je sa Internetom gde će se određena količina trošiti bez nadoknade, preko toga će operater imati pravo da naplati neke usluge prenosa podataka, ali opet po cenama u nacionalnom saobraćaju. Takođe, biće nekih uvećanja za iznos naknade za roming uslugu.
„Preporuka je da se korisnici pre nego što pođu na put bolje upoznaju sa svojim paketom, odnosno sadržajem paketa i tarifom i onda neće biti iznenađenja. Ako imate odgovarajuću tarifu neće biti nikakvog uvećanja, ako izađete iz tarife dobićete veći račun, ali to nikako neće biti uvećanje od nekoliko nula kako se nekima dešavalo do sada“, objašnjava Turk za RTS.

Šta čeka korisnike u Grčkoj 

On upozorava da iznenađenja može biti u Grčkoj jer tu još nije postignut dogovor, mada se na tome radi. Očekuju da grčki partner snizi cene rominga, ali to se još nije dogodilo, pa se korisnicima preporučuje da paze na potrošnju.
Kada je reč o prenosu podataka ukidanje rominga odnosi se na fair usage, odnosno umerenu potrošnju. Takav dogovor imaju i operateri u EU, ni tamo se u romingu podaci  ne troše po cenama kao kod kuće, posebno ako nameravate da gledate serije i utakmice u visokoj rezoluciji na internetu. Za takve stvari Dejan Turk preporučuje da uzmete posebnu karticu lokalnog operatera.
Što se tiče rada na daljinu, ako ne uključuje mnogo video-snimaka i ne prebacujete ogromne fajlove, i u romingu će vam dovoljan biti paket koji inače koristite za poruke, mejlove i uobičajene fajlove.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala