Šta za evropsku košarku znači smena najmoćnijeg čoveka?

© AFP 2023 / JEAN-PHILIPPE KSIAZEKGeneralni direktor Evrolige Đordi Bertomeu
Generalni direktor Evrolige Đordi Bertomeu - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2021
Pratite nas
Đordi Bertomeu, koji se dvadeset godinala nalazi na čelu Evrolige, smenjen je od akcionara evropskog košarkaškog takmičenja sa pozicije direktora Upravnog odbora.
Akcionari, odnosno jedanaest klubova sa A licencom, jednoglasnom odlukom smenili su Španca, jer u budućnosti žele da se više pitaju oko ključnih odluka.
Klubovi – Barselona, Real Madrid, Baskonija, Milano, Panatinaikos, Olimpijakos, Fenerbahče, Anadolu Efes, Olimpija Milano, Žalgiris i CSKA – vlasnici Evrolige bili su nezadovoljni sa nivoom učešća u radu takmičenja, te su odlukom 11-0 smenili Bertomeua sa čela Upravnog odbora.
Majica Nikola Jokić MVP - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2021
Jokić odobrio prodaju majica zbog ljubavi prema konjima
To donosi određene promene, međutim, Đordi Bertomeu zadržao je poziciju generalnog direktora elitnog evropskog fudbalskog takmičenja, i dalje je na vrhu kompanije, i kako prenosi Emilijano Karkija, prvi čovek specijalizovanog košarkaškog sajta Sportando, imaće iste nadležnosti kao i pre.
„Da li je Đordi Bertomeu direktor Upravnog odbora ili ne je formalnost i ne menja na čin na koji će se kompanija voditi. Nastavlja da bude izvršni direktor sa istim nadležnostima kao pre“, napisao je Karkija na Tviteru.
Šta ovo znači?
Pa, idealno je da se iskoristi stara srpska izreka – tresla se gora, rodio se miš.
Da, Bertomeu neće biti u Upravnom odboru Evrolige, ali kompanija EKA je i dalje na čelu takmičenja, a na vrhu ove piramide je Španac „kom su klubovi uručili otkaz“.
To je daleko od istine, jedanaest klubova sa A licencom je jednoglasno smenilo Đordija, ali poslednja će i dalje biti njegova.
Ovo je potvrdio i italijanski novinar Oracio Kauči, nekadašnji saradnik Karkije iz Sportanda, napisavši da će Bertomeu zadržati sva svoja ovlašćenja.
„Klubovi osnivači biće više uključeni u donošenje odluka, pogotovo kada se bude pričalo o sportskoj i finansijskoj strani, ali Bertomeu je zadržao svoju ulogu i većinu odgovornosti“, tvrdi Kauči.
Za evropsku košarku je dobro što su klubovi konačno nešto preuzeli i što će imati više udela oko ključnih pitanja, ali da daleko da su se u Evropi desile „tektonske promene“ – kao što su pojedini mediji preneli.
Čaroban oproštaj Filipa Čovića ekskluzivno na Sputnjiku /foto, video/
Jokić odobrio prodaju majica zbog ljubavi prema konjima
Šta bi tek bilo da se Jokić ne preziva tako...
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala