Šef ukrajinskog „Naftogasa“: Zbog „Severnog toka 2“ mogao bi izbiti rat

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaMapa ruskih magistralnih gasovoda
Mapa ruskih magistralnih gasovoda - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2021
Pratite nas
Direktor ukrajinskog „Naftogasa“ Jurij Vitrenko izjavio je za Blumberg da bi završetak izgradnje ruskog gasovoda „Severni tok 2“ navodno mogao dovesti do početka pravog rata.
„Najgori scenario nije samo da ćemo od 2024. izgubiti veći deo svog BDP-a. Najgore od svega je što to znači mnogo veću verovatnoću pravog rata, jer isporuke gasa preko Ukrajine u Evropu služe kao faktor za obuzdavanje“, istakao je Vitrenko.
Prema njegovom mišljenju, završetak projekta će označavati da se „proruska pozicija promoviše na račun Zapada“.
Vitrenko je takođe rekao da bi odustajanje od sankcionog pritiska SAD na „Severni tok 2“ moglo negativno da utiče na prozapadno raspoloženje u mnogim zemljama istočne Evrope, uključujući Ukrajinu.

Izgradnja gasovoda

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.
Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a takođe i Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU.
SAD su u decembru 2019. godine uvele gasovodu sankcije, zbog čega je švajcarski „Olsiz“ bio prinuđen da zaustavi radove na polaganju cevi.
Radovi su nastavljeni i godinu dana kasnije – u decembru 2020. brod za polaganje cevi „Fortuna“ položio je 2,6 kilometara cevi u nemačkim vodama. 
SAD su u maju odustale od sankcija protiv operatora gasovoda, kompanije „Nord strim AG“, njenog direktora i saradnika, ali istovremeno i dalje nameravaju da spreče puštanje gasovoda u rad.
Govoreći na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu predsednik Rusije Vladimir Putin objavio je da je polaganje prvog kraka gasovoda završeno. On je precizirao da će izgradnja drugog kraka „Severnog toka 2“ trajati još oko dva meseca.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala