G7 usvaja Dekleraciju o sprečavanju novih pandemija

© AP Photo / Leon NealSamit G7
Samit G7 - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2021
Pratite nas
Lideri Grupe sedam (G7) planiraju da se danas obavežu da će iskoristiti sve svoje resurse kako bi se osiguralo da se situacija izazvana u svetu pandemijom poput kovida 19 nikada ne ponovi.
Drugog dana samita u Kornvolu oni će potpisati deklaraciju koja navodi niz mera potrebnih da se ovo postigne, a prvi cilj je da se smanji vreme potrebno za razvoj vakcina na manje od 100 dana.
Lideri G7 objaviće "Deklaraciju iz Karbis beja" nakon posebnog sastanka danas, kojom će se utvrditi plan sprečavanja bilo kakvog ponavljanja ljudskih i ekonomskih gubitaka koju je prouzrokovao kovid 19.
Deklaracija G7 trebalo bi da predvidi niz konkretnih koraka, koji bi uključivali smanjivanje vremena potrebnog za razvoj i licenciranje vakcina, tretmana i dijagnostike za bilo koju buduću bolest na manje od 100 dana, jačanje globalnih nadzornih mreža i kapaciteta genomskog sekvenciranja, kao i podršku reformi i jačanju Svetske zdravstvene organizacije (SZO).
Očekuje se da deklaracija sadrži i preporuke iz izveštaja grupe međunarodnih eksperata iz raznih ekonomskih oblasti, vlade i naučnih institucija.
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš i direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus takođe će učestvovati na današnjem zasedanju.
Britanski premijer Boris Džonson, koji je juče otvorio trodnevni Samit G7 s molbom za borbu protiv globalne nejednakosti, obavezao se da njegova zemlja u narednih godinu dana pokloni više od 100 miliona kovid vakcina siromašnijim zemljama, preneo je Tanjug.
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala