Ruska trobojka se zavijorila u Zemljinoj orbiti /video/

© Sputnik / Sergeй Averin / Uđi u bazu fotografijaRuska zastava na nebu
Ruska zastava na nebu - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2021
Pratite nas
Danas se u Rusiji obeležava glavni državni praznik – Dan Rusije. U celoj zemlji se na ovaj dan tradicionalno na ulicama dele trake u bojama ruske zastave. Međutim, ruska trobojka je poletela i u stratosferu.
Kako prenosi televizija „Zvezda“, aktivisti organizacije „Narodni front“ realizovali su jedinstvenu patriotsku akciju – dron sa ruskom trobojkom poleteo je sa aerodroma „Razdolje“ u Vladimirskoj oblasti i podigao se na visinu od 26.600 metara.
Kako bi sproveli originalan poduhvat u delo, aktivisti su se obratili organizaciji „Stratonavtika“ koja je specijalizovana za lansiranje različitih istraživačkih, rekreativnih i drugih misija u stratosferu. Predlog članova u organizaciji su prihvatili sa entuzijazmom i razradili rutu leta.
Jedini „neprijatelj“ lansiranja moglo je biti vreme, ali je 15 minuta pre poletanja vetar utihnuo. Letelica sa zastavom se podizala do maksimalne visine oko dva sata, nakon čega su je spustili na zemlju.
Među mnogobrojnim čestitkama povodom današnjeg praznika, nije izostala ni ona od posade Međunarodne svemirske stanice. Kosmonauti Oleg Novicki i Petar Dubrov čestitali su stanovnicima svoje zemlje Dan Rusije, istakavši da na stotine kilometara iznad Zemlje osećaju povezanost sa otadžbinom.
Podsetimo, 12. juna 1990. godine usvojena je Deklaracija o državnom suverenitetu RSFSR. Praznik je ranije imao nezvanični naziv – Dan nezavisnosti Rusije. Današnji naziv je utvrđen 2002. godine. Praznik je oduvek simbolizovao vekovni put Rusije i njenog multinacionalnog naroda.
Danas ruski predsednik Vladimir Putin u Kremlju tradicionalno dodeljuje Državne nagrade Rusije istaknutim ličnostima iz oblasti kulture i nauke. Širom zemlje održavaju se svečani događaji, koncerti i praznične priredbe.
Pročitajte još.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala