Rampa za srpske vernike na Jarinju: Priština dokazuje „samostalnost“ blokirajući slobodu kretanja

© Tanjug / Sava RadovanovićPrelaz Jarinje
Prelaz Jarinje - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Priština kontinuirano krši sporazum o slobodi kretanja i svakoga ko ne priznaje njenu lažnu državu ometa da boravi na Kosovu i Metohiji. Otuda i blokada na Jarinju – da bi pokazala kako su nekakva samostalna država koja može da radi šta hoće.
Tako predsednik Odbora za KiM u Skupštini Srbije, Milovan Drecun vidi najnoviji slučaj kada su u subotu dva autobusa sa posetiocima i poklonicima iz Beograda i još nekih gradova, namerenih da posete manastire i spomenike na Kosovu i Metohiji, vraćena sa Jarinja.

Vraćanje sa Jarinja dokaz „samostalnosti“ Prištine

Do posete kakva se već godinama uobičajava gotovo na mesečnom nivou nije došlo jer je kosovska policija nije dozvolila uz obrazloženje da nije najavljena, iako se takve posete ne najavljuju i nikada do sada ih nisu najavljivali.
Jedan od organizatora posete iz Nezavisne asocijacije studenata iz Beograda, Marko Jelić, izjavio je za KoSSev, da su sasvim upoznati sa procedurama na prelazima, po kojima su postupili i ovoga puta.
© Foto : Sputnjiku ustupila Kancelarija za KiMBlokada na prelazu Jarinje
Blokada na prelazu Jarinje - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Blokada na prelazu Jarinje
Nikada do sada im ulazak nije bio onemogućen, a najnovija zabrana ulaska došla je  dva dana pošto je vraćena i ministarka Darija Kisić-Tepavčević, iako je na Kosovo i Metohiju išla u svojstvu profesorke na Medicinskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici.

Uprkos nepoštovanju slobode kretanja, bez pritiska na Prištinu

„Potpuno je suludo onemogućavati vernike da odu do svetinja, suludo je onemogućavati sportiste, profesore, pripadnike NVO, ali eto, privremene institucije na KiM tako vide slobodu kretanja, tako vide multietničnost, multikonfesionalnost na KiM i od njih nas više ništa ne iznenađuje. To je kontinuirano delovanje koje se, na žalost, nastavlja i niko od onih koji mogu da izvrše pritisak na Prištinu ništa ne preduzima po tom pitanju“, kaže Drecun za Sputnjik.
On ovakvo ponašanje Prištine vidi kao pritisak i na srpski narod na Kosovu i Metohiji, ali i na sve građane države Srbije koji žele da odu na Kosovo i Metohiju. Na pitanje da li je to i dodatna poruka Prištine pred nastavak dijaloga na koji ona ide tek reda radi, naš sagovornik kaže da ne zna koliko to ime veze sa dijalogom jer je to njeno kontinuirano ponašanje.
„Potpuno je jasno da će raznim provokacijama pokušati da preusmere dijalog od rešavanja pitanja oko kojih bi trebalo postići dogovor na nešto što je puka simbolika, na nešto što su neosnovane optužbe protiv Beograda , na nešto što onemogućava napredak u dijalogu“,  napominje Drecun.
I za košarkaše Paretizana Jarinje je bila neprelazna prepreka.

Samoizolacija Prištine samo prema centralnoj Srbiji

A koliko može da traje ta politika samoizolacije kakva u normalnom funkcionisanju sveta ne postoji je, kaže on, pitanje za Prištinu. To, kako dodaje, dalje udaljava  Srbe i Albance, ne vodi ka pomirenju koje je neophodno, kao ni ka slobodnom kretanju ljudi, robe i usluga i sasvim je suprotno svim evropskim i svetskim trendovima i standardima.
„Mislim da je poenta u tome da se izoluju od centralne Srbije da bi pokazali kako su nekakva nezavisna država. Pri tom se uopšte ne izoluju od Albanije, s kojom se maltene ujedinjuju po raznim aspektima, ne izoluju se od Severne Makedonije. Ovde je stvar u tome da žele da pokažu da su samostalna država i da mogu da rade šta hoće, a da Srbija nema nikakve ingerencije na KiM i da ne može ništa da učini. To je njihovo pokazivanje nekakve samostalnosti Kosova“, zaključio je Drecun.
Dva autobusa sa 83 putnika su na Jarinju tokom noći od tri sata čekala na prolaz, da bi im tek u subotu ujutro oko osam službenik kosovske policije rekao da su odbijeni da uđu na teritoriju Kosova i Metohije zato što nisu najavili dolazak, iako je prema briselskim dokumentima regulisano da se najavljuju samo zvanične posete ili posete osoba koje imaju fizičko obezbeđenje.
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala