Putin: Ruska nauka pokazala moć pri stvaranju vakcine protiv kovida

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaAmpule i kutija vakcina protiv kovida "Sputnjik Ve"
Ampule i kutija vakcina protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2021
Pratite nas
Ruska nauka je jasno pokazala svoju moć 2020. godine kada su ruski naučnici trijumfalno stvorili vakcinu protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), pronađena rešenja otvaraju put za pojavu vakcina protiv mnogih drugih opasnih virusnih obolenja, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.
„Moć ruske nauke, ruske naučne škole jasno se pokazala prošle godine kada su ljudi širom sveta čekali od naučnika spas od pandemije virusa korona. I naši naučnici postigli su uspeh, može se reći i trijum i za kratko vreme napravili bezopasnu, ali efikasnu vakcinu protiv virusa korona ‘Sputnjik Ve’“,​ rekao je Putin na ceremoniji dodele državnih nagrada.
Prema njegovim rečima, to je Rusiji omogućilo ne samo da obezbedi dostupnost vakcina za svoje građane, već i da pruži vitalnu pomoć drugim državama.
„I to je odgovornost naše zemlje kao vodeće naučne sile pred celim svetom“, dodao je Putin.
„Da naglasim: ovaj rezultat postignut je zahvaljujući akumuliranom jedinstvenom znanju, uključujući i tokom stvaranja drugih vakcina, među kojima je i ebola. Rešenja koja su pronašli ruski naučnici otvaraju put za pojavu dugo očekivanih vakcina protiv mnogih drugih opasnih virusne obolenja“, istakao je ruski lider.
Ruska vakcina Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2021
Putin: Rusija je jedina zemlja koja daje tehnologiju za proizvodnju vakcine
Državna nagrada Rusije za nauku i tehnologiju za 2020. godinu dodeljena je tvorcima vakcine „Sputnjik Ve“. Nagradu su dobili direktor Istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ ruskog Ministarstva zdravlja Aleksandar Gincburg, zamenik direktora Centra za istraživanje Denis Logunov i načelnik 48. Centralnog naučno-istraživačkog instituta odbrambenih trupa Oružanih snaga Rusije pukovnik medicinske službe Sergej Borisevič.
Predsednik Rusije Vladimir Putin u subotu je uručio državne nagrade laureatima za 2020. godinu i zlatne medalje „Heroj rada“. Ceremonija dodele nagrada održana je u Kremlju.
Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. Vakcina je registrovana u 70 zemalja sa ukupnom populacijom većom od 3,2 milijarde. Efikasnost vakcine iznosi 97,6 odsto na osnovu analize podataka o 3,8 miliona vakcinisanih državljana Rusije, što je više od podataka koje je prethodno objavio medicinski časopis „Lanset“ (91,6 odsto).
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala