Merkelova se sastala s Bajdenom: U centru pažnje samit s Putinom i „Severni tok 2“

© AP Photo / Markus SchreiberDžo Bajden i Angela Merkel
Džo Bajden i Angela Merkel - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2021
Pratite nas
Kancelarka Nemačke Angela Merkel sastala de na marginama samita G7 sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, a u centru pažnje njihovih razgovora bio je Bajdenov predstojeći susret s ruskim liderom Vladimirom Putinom.
„Sastala sam se sa američkim predsednikom, biće još prilika za razgovor. Danas smo pre svega pričali o njegovom budućem susretu s Vladimirom Putinom, kao i o samitu NATO i Avganistanu“, rekla je Merkelova novinarima.
Kratko su se osvrnuli i na projekat gasovoda „Severni tok 2“.
„Znate da su u toku pregovori između američke vlade i eksperata federalne vlade. Smatram da smo na pravom putu i da Ukrajina treba i ubuduće da bude partner kada je reč o tranzitu gasa“, rekla je Merkelova.
Svetski lideri okupili su se na samitu G7 u Velikoj Britaniji. Američki predsednik je pre tri dana stigao u Evropu na svoju prvu inostranu turneju tokom koje će učestvovati i na samitu NATO i samitu EU-SAD u Briselu, a 16. juna u Ženevi će se sastati sa ruskim predsednikom.
Angela Merkel se obraća poslanicima u Bundestagu - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2021
Merkelova: Nemačka je podržala „Severni tok 2“, uprkos stavu drugih zemalja EU
Podsetimo, „Severni tok 2“ je projekat protiv kojeg se SAD aktivno bore, kao i Ukrajina koja strahuje za svoj status tranzitne zemlje nakon što gasovod počne s radom.
Vašington je nedavno odustao od uvođenja sankcija kompaniji koja realizuje projekat „Nord strim AG“, a tim povodom Merkelova je rekla da je Bajden izašao u susret Nemačkoj.
I portparol Kremlja Dmitrij Peskov je istakao da je odustajanje SAD od uvođenja sankcija kompaniji "Nord Strim 2 AG" - operateru ruskog gasovoda, pozitivan signal.
Ruski predsednik Vladimir Putin je nedavno saopštio da je prvi krak ovog gasovoda završen a da se očekuje da ceo projekat bude završen za oko dva meseca.
Ruska strana je uvek isticala da se radi isključivo o komercijalnom projektu.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala