Lugansk: Diverzanti ubili pripadnika Narodne milicije iz oružja sličnog natovskom

© Sputnik / Maksim Zaharov / Uđi u bazu fotografijaPripadnici predstavništva LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre u Donbasu
Pripadnici predstavništva LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre u Donbasu - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2021
Pratite nas
Ukrajinska diverzantska grupa, koja je u petak napala osmatračnicu Narodne milicije samoproglašene Luganske Narodne Republike, upotrebila je oružje u stilu NATO-a, rekao je novinarima portparol Narodne milicije LNR Ivan Filiponjenko.
„Meci kalibra 5,56 mm izvučeni iz tela poginulih koriste se u oružju koje koriste zemlje NATO-a i isporučuju se Ukrajini u okviru američke pomoći“, objasnio je Filiponjenko.
Portparol je na brifingu pokazao metke izvučene iz tela žrtava, koji su priloženi kao materijalni dokazi krivičnog dela.
Ranije je luganska Narodna milicija saopštila da je u napadu diverzantske grupe ukrajinskih snaga ubijeno pet pripadnika Narodne milicije LNR, od kojih je jedan ubijen iz snajperske puške strane proizvodnje.

Sukob u Donbasu

Podsetimo, ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.
Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima u kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.
U Donbasu su 27. jula 2020. stupile na snagu dodatne mere za obezbeđivanje primirja. Dogovor uključuje zabranu bilo koje vrste vatre, raspoređivanje teškog naoružanja, ofanzivne i diverzione akcije, a predviđa i disciplinsku odgovornost za narušavanje sporazuma. Sukobljene snage takođe ne bi trebalo da upotrebljavaju bespilotne letelice na liniji dodira, a zabranjeno je i inženjersko opremanje položaja. Očekuje se da će primena mera obezbediti potpuni prekid vatre u Donbasu.
Međutim, od kraja februara u regionu su počele da se povećavaju tenzije: OEBS izveštava o značajnom povećanju broja kršenja prekida vatre, a ustanici navode da Oružane snage Ukrajine u granatiranju koriste artiljeriju. 
Pročitaje još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala