Japanac osumnjičen za predaju tajnih podataka Rusima o najnovijim američkim tehnologijama

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaGodišnja pres-konferencija predsednika Rusije Vladimira Putina
Godišnja pres-konferencija predsednika Rusije Vladimira Putina  - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2021
Pratite nas
Šef kompanije za obradu tehničke dokumentacije Kadzuo Mijasaka, koji je uhapšen u Japanu, mogao je prenositi podatke o najnovijim američkim tehnologijama u svemirskoj industriji službeniku trgovinskog predstavništva Rusije, saopštila je televizija „NHK“.
„Na njegov zahtev sam primio i predao materijale o najnovijim tehnologijama Sjedinjenih Američkih Država u oblasti istraživanja svemira“, prenosi televizija njegov iskaz, pozivajući se na izvore u bezbednosnim snagama.
Konkretno, radi se o svemirskoj bespilotnoj letelici Iks37B (eksperimentalni orbitalni bespilotni avion Boing Iks-37).
Mijasaki je takođe saopštio istrazi da je tokom poslednjih 30 godina predavao podatke ukupno 15 službenika ruskih struktura i za to je dobio oko 10 miliona jena (oko 91.000 dolara).
Ranije su japanski mediji saopštili da je u prefekturi Kanagva uhapšen bivši šef istraživačke kompanije zbog sumnje da je nezakonito koristio bazu podataka i predavao informacije u vezi sa vojnim tehnologijama službeniku trgovinskog predstavništva Rusije u Japanu.
Ranije je saopšteno da je 70. godišnji Mijasaka dugo vremena bio rukovodilac kompanije za istraživanje tehničke literature. Krijući pravi razlog i cilj, 2019. godine je dobio pristup bazi podataka za pretragu informacija koje su povezane sa pravljenjem bespilotne letelice i poboljšanjem mogućnosti vojne obaveštajne službe korišćenjem radara. Napravio je kopije osam primeraka literature i predao ih službeniku ruske strane.
Ambasada Rusije u Japanu je saopštila da analizira situaciju.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala