Američki list objašnjava zašto SAD ne mogu da deluju protiv iranskih ratnih brodova u Atlantiku

© AFP 2023 / JACK GUEZ Iranski brod
Iranski brod - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2021
Pratite nas
Povodom nedavnih medijskih izveštaja o kretanju dva iranska ratna broda ka Atlantskom okeanu i spekulacija da sa teretom plove ka Venecueli, što bi značilo kršenje američkih sankcija, „Forin polisi“ piše da Vašington nema pravnog osnova da ih zaustavi ili deluje na bilo koji drugi način.
Iranska vojska je ranije potvrdila da su brodovi uplovili u Atlantski okean, ali Teheran nije obelodanio koja je njihova misija, niti je komentarisao medijske navode u kojima se sugeriše da prevoze oružje za Venecuelu.
„Forin polisi“ ističe da, prema međunarodnom pravu, Vašington nema pravnih osnova da učini bilo šta po pitanju iranskih brodova.
Kako se dodaje, SAD bi mogle da deluju jedino u slučaju kada bi ti brodovi postali direktna pretnja za zemlju, imajući u vidu odredbu o suverenom imunitetu tih plovila.
Oni bi, pojašnjava se dalje u analizi, mogli čak da uplove i u američke vode ukoliko nemaju zle namere, mada bi Vašington mogao lako da im naloži da napuste njihove vode i deluju ukoliko ih Iranci ne bi poslušali.
Čak ni ekstrateritorijalne sankcije Vašingtona protiv Karakasa ne menjaju pravni status dva iranska broda, sem u slučaju da, recimo, prevoze oružje za masovno uništenje.
Ova činjenica, međutim, ne sprečava američke političare da pozivaju na akciju protiv iranskih brodova, pa je tako senator sa Floride Marko Rubio pozvao Vašington da spreči njihove navodne planove da pristanu u Venecuelu.
Takva akcija bi mogla da ima ozbiljne posledice po SAD jer bi mogla da izazove međunarodnu kritiku, pa čak i ugrozi bezbednost američke vojske u inostranstvu, upozorava se u tekstu i konstatuje da bi cena direktne akcije bila visoka.
Jedina opcija kojoj bi Vašington mogao da pribegne je diplomatija, navodi „Forin polisi“, predloživši da bi SAD mogle da pozovu druge zemlje da ne dozvole iranskim brodovima da pristanu u njihove luke da bi se snabdeli i napunili gorivo.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala