Tužiću te Bajdenu! Hoće li EU u dijalogu Beograda i Prištine potegnuti kao adut – Ameriku

© REUTERS / JONATHAN ERNSTDžo Bajden
Džo Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2021
Pratite nas
Spekulacije da će se „ako bude potrebe» šef diplomatije EU Žozep Borelj konsultovati sa predsednikom SAD Džo Bajdenom o dijalogu Beograda i Prištine, koji se odvija istog dana kad i Samit EU-SAD u Briselu, vid su novog pritiska na Srbiju. Očigledno da je EU potrošila sav kredibilitet i uticaj na pregovore kad Bajdena vidi kao adut, kaže Milisav Paić.
Diplomata u penziji i predsednik organizacije „Spoljnopolitički krug“, Paić ističe da prisustvo Bajdena ne bi impresioniralo nikog iz Srbije – ako je to cilj EU.

Bajden „adut“  EU za pritisak na Beograd

„Znamo da je Bajden poznati albanski lobista koji se zalagao za odvajanje Kosova od Srbije dok se raspad tadašnje SFRJ nije ni nazirao,“ podseća naš sagovornik.
Paić, međutim, ne bi bio iznenađen uplitanjem Bajdena u dijalog jer je, kako kaže, pitanje Kosova i Metohije za Zapad geopolitički problem, koji oni hoće da reše što pre, i to ne u korist Srbije.
„Rešenjem kosovskog pitanja praktično bi stavili pod svoj patronat ceo Zapadni Balkan, Srbija bi bila izolovana a pritisak bi se prebacio na Republiku Srpsku za ono što žele Bošnjaci i Hrvati u BiH, a to je ulazak u NATO,“ napominje naš sagovornik.  

Amerika pravi eksplozivnu zonu na Balkanu

Ukoliko se to desi, uveren je sagovornik Sputnjika, EU bi na ovom terenu dobila eksplozivnu zonu američkih geopolitičkih i vojnih interesa.
„Srbija je vojno neutralna zemlja i kao što i Rusija gleda sa podozrenjem širenje NATO-a na istok, tako i nas NATO okruženje stavlja u tešku poziciju,“ objašnjava Paić.
Prema njegovim rečima, NATO je postalo oružje u rukama Amerike, čega kao da nisu svesni u Briselu, kao ni činjenice da EU posreduje u statusno neutralnim razgovorima između Beograda i Prištine.

Rezolucija 12 44 je sve što nas zanima

„Jedina ozbiljna politička platforma za razgovore za nas je Rezolucija 12 44 SB UN. Briselski razgovori nisu bili predviđeni kao razgovori o statusnim, već o tehničkim pitanjima i uspostavljanju određenih normalnih veza između Beograda i Prištine,“ napominje sagovornik Sputnjika.
Paić je siguran da, i pored toga što se Americi pre svega, ali i EU izuzetno žuri da kosovski problem privedu kraju, po svemu sudeći po modelu dve Nemačke gde nije bili međusobnog priznanja, ali su obitavale kao dve nezavisne države obe članice UN, niko iz Srbije neće pristati na takvo rešenje.
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala