Slogani na ukrajinskim dresovima ─ zvanični fudbalski simboli Ukrajine

© AP Photo / Vadim GhirdaAutobus ukrajinske fudbalske reprezentacije na početku Evropskog fudbalskog prvenstva EURO 2020
Autobus ukrajinske fudbalske reprezentacije na početku Evropskog fudbalskog prvenstva EURO 2020 - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2021
Pratite nas
Slogani „Slava Ukrajini“ i „Slava herojima“ postali su zvanični fudbalski simboli Ukrajine, takvu odluku odobrio je izvršni komitet Ukrajinskog fudbalskog saveza, izjavio je predsednik saveza Andrej Pavelko.
„Izvršni komitet Saveza upravo je jednoglasno – 45 članova ‘za’ – podržao moj predlog i odobrio fudbalske simbole Ukrajine... Izvršni komitet odobrio je zvanični fudbalski status slogana ‘Slava Ukrajini!’ i ‘Slava herojima!’ koji već mnogo godina predstavljaju pozdrav za milione naših navijača u rodnoj zemlji i širom sveta. Na svim utakmicama naših reprezentacija!“, napisao je Pavelko na Fejsbuku.
Takođe je rekao da je Izvršni komitet odobrio odluku prema kojoj se, zajedno sa malim grbom UAF u obliku trozupca sa natpisom Ukrajina, na svim zvaničnim događajima Ukrajinskog fudbalskog saveza, događajima na kojima učestvuju predstavnici saveza na međunarodnoj sceni i na utakmicama nacionalnih reprezentacija, može se koristiti veliki grb – mapa Ukrajine sa trozupcem u sredini.
U junu je predstavljen novi dres ukrajinske reprezentacije za učešće na evropskom fudbalskom prvenstvu EURO 2020. Na majicama su natpisi „Slava Ukrajini!“ i „Slava herojima!“, kao i obris Ukrajine sa Krimom u svom sastavu. U početku je ovu varijanu odobrila UEFA, međutim Rusija je 8. juna uputila žalbu UEFA-i u kojoj je skrenula pažnju na „korišćenje političkih motiva“ na dresovima.
Pres služba UEFA saopštila je u četvrtak da zahteva od ukrajinskog tima da ukloni sa dresa na Evropskom prvenstvu natpis „Slava herojima“. UEFA je objasnila da je nova varijanta majice dresa sa dodatkom natpisa „Slava herojima“ na unutrašnjoj strani odobrena u decembru 2020. godine. Pri tome su u UEFA priznali da u to vreme kombinacija dva slogana nije uzeta u obzir. U svemu ostalom dresovi su u skladu sa pravilima, dodaje se u saopštenju UEFA.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala