Šef NATO: Spremni smo za saradnju s Rusijom, Savet Rusija-NATO pravi format za to

© AP Photo / Stephanie LecocqGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2021
Pratite nas
NATO je spreman za saradnju sa Rusijom i predlaže da se u tom cilju koriste postojeći kanali, rekao je šef Alijanse Jens Stoltenberg. Kako je istakao, Savet Rusija-NATO je pravi format za dijalog dve strane.
„Važno je koristiti postojeće usaglašene kanale za dijalog sa Rusijom, kako bi taj dijalog bio sadržajan u okvirima formata koji su se već pokazali kao dobri. Zato smo predložili da se održi Savet Rusija-NATO. Za sada Rusija nije odgovorila pozitivno“, rekao je Stoltenberg na pres konferenciji u Briselu uoči samita Alijanse 14. juna.
On je dodao da će zemlje-članice na samitu izraziti podršku Ukrajini i Gruziji, njihovim evroatlantskim težnjama, kao i procesu sprovođenja reformi.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2021
Zaharova: Šef NATO odbio učešće na Moskovskoj bezbednosnoj konferenciji
Jedna od tema samita biće i povlačenje savezničkih snaga iz Avganistana.
Stoltenberg je uveren da će na samitu značajna pažnja biti posvećena pitanju kontrole naoružanja i dodao da na tom planu predstoji „veliki rad“
„Nastavićemo aktivan rad na podršci postojećih sporazuma i izradi novih.. Predstoji nam veliki rad u oblasti kontrole naoružanja. To se tiče najrazličitijeg naoružanja – malog, srednjeg i velikog dometa, različitih sistema“, rekao je generalni sekretar NATO.
Najavio je i da će na samitu biti usaglašena politika po pitanju sajber bezbednosti.
„Na samitu će se donositi odluke vezano za dve nove oblasti – sajber prostor i kosmos. Verujem da će saveznici usaglasiti novi odbrambeni program za sajber bezbednost jer tu ima najviše izazova. Kosmos je takođe važna oblast. Poslaćemo jasan signal da je NATO sposoban da efikasno osigura bezbednost u tim oblastima“, rekao je on.
Očekuje se da će na samitu biti utvrđena nova strategija bloka „NATO - 2030“, a zemlje-članice će razmotriti Rusiju, Kinu, borbu protiv klimatskih promena i potencijalne pretnje po Alijansu u narednih deset godina.
Na samitu će učestvovati i američki predsednik Džozef Bajden koji je pre dva dana stigao u Evropu na prvu inostranu turneju. Odmah posle samita NATO u Ženevi će biti održan i samit Bajdena i ruskog lidera Vladimira Putina.
Pročitajte još:
 
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala