Rama „poklopio“ Prištinu: „Mini Šengen“ je velika stvar

© AFP 2023 / GENT SHKULLAKUEdi Rama
Edi Rama - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2021
Pratite nas
Albanski premijer Edi Rama smatra da je „Mini Šengen“ velika stvar za region. Premijer Albanije zauzeo je potpuno suprotan stav po tom pitanju od stava Prištine koja je u više navrata jasno stavila do znanja da se protivi takvoj povezanosti u regionu.
„Mini Šengen“ je zajednička inicijativa Srbije, Albanije i Severne Makedonije iz 2019. godine o slobodnom protoku robe, kapitala i ljudi.
Albanski premijer je, govoreći o "Malom Šengenu" rekao da mu se u tom izrazu ne sviđa to „mini“, jer je to velika stvar za Zapadni Balkan i da više voli „regionalni Šengen“ - „prostor u kojem svi možemo da primenimo četiri evropske slobode, a u međuvremenu da pojedinačno imamo svoj put u pravcu evrointegracija“.
Prema njegovom mišljenju, pošto je to smeo potez koji vodi u bolju budućnost, razumljivo je po njemu da postoji sumnja, kakva je ona u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, gde strahuju od tog projekta jer ga vide kao alternativu članstvu u EU.
Podsetimo, iako se vlada privremenih insitucija u Prištini Vašingtonskim sporazumom o ekonomskoj normalizaciji odnosa sa Srbijom obavezala da će se pridružiti „Mini Šengen“ zoni, aktuelna prištinska vlast na čelu sa Aljbinom Kurtijem u svom programu ne predviđa tako nešto. U tom programu se čak navodi da takozvano Kosovo od zemalja u regionu očekuje “puno poštovanje suvereniteta”.
Rama je u intervjuu za "Euronjuz" rekao i da „Velika Albanija“ nikada nije postojala u albanskom jeziku, udžbenicima, već je to pojam koji je nastao izvan Albanije i to je „nonsens samo po sebi“.
„Da, ali Velika Srbija je isto nešto što se odvajkada spominje. Ali ideja o ujedinjenju u okviru Evropske unije je ideja koja prevazilazi etničke podele“, dodao je Rama.
 
 
 
Pročitajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala