Proročanstvo od pre jednog veka: Šta nam o traganju za srećom poručuje junak čuvene knjige

Orbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2021
Pratite nas
Pre gotovo jednog veka u američkim knjižarama pojavila se knjiga poetskih eseja mladog Libanca koji je u potrazi za srećom doplovio do Novog sveta. O „Proroku“ Halila Džubrana, koji je do danas objavljen u milionima primeraka, na desetine jezika širom sveta, kao i o novom prevodu na srpski razgovaramo sa prevodiocem Džubranovog dela Anom Jovanović.
Šta su danas medijske industrije, možemo li se odupreti porukama koje nam šalju omiljene televizijske  serije, filmovi, reklame, da li ćemo ponovo postati nepismeni, umemo li da prepoznamo lažne vesti – samo su neka od pitanja koje otvara nedavno objavljena knjiga Aleksandra Luja Todorovića „Medijske industrije“ o kojoj razgovaramo sa teoretičarom medija i rediteljem Stankom Crnobrnjom.
Kakve su poruke izložbe „Crna Gora: narod, jezik, crkva kroz istorijska dokumenta“ otvorene u Biblioteci grada Beograda, kakve su društvene okolnosti iznedrile potrebu da se „crno na belo“ dokumentuje uverenje da „nikakve greške u osećanju i ponašanju naših predaka nikada nije ni bilo“ - za „Orbitu kulture“ objašnjava akademik i književnik Miro Vuksanović koji je svečano otvorio ovu izložbu.
Šta su novi ciljevi i zadaci Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, kakvi su planovi za unapređivanje kulture ali i njeno bolje i jače prisustvo u javnosti – razgovaramo sa novim direktorom Zavoda, piscem Markom Krstićem.
Iz kojih se motiva pisac odluči za žanr kriminalističkog romana, utoliko pre što  pripada kulturi u kojoj žanrovska književnost nije na ceni, za Sputnjik otkriva Đorđe Bajić, autor nedavno objavljenog triler-romana „Smrt u ružičastom“.
Orbita kulture, 12. 06. 2021.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala