Određena lokacija fabrike za proizvodnju kineske vakcine u Srbiji

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICKineska vakcina „Sinofarm“
Kineska vakcina „Sinofarm“ - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2021
Pratite nas
Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda odredila je lokaciju za fabriku kineskih vakcina „Sinofarm“ u okviru privredne zone „Autoput“, u blizini Zemun Polja.
Kako je saopšteno iz Direkcije, posle pribavljanja tehničke dokumentacije, opremanje lokacije u celini  u okviru Plana detaljne regulacije za područje privredne zone „Autoput“, biće povereno Institutu za puteve a.d., kao najpovoljnijem ponuđaču.
Njihov posao vredan je 61,78 miliona dinara, bez PDV, objavljeno je na sajtu Opštine Zemun.
U odluci Vlade Srbije o izgradnji ove strateški važne fabrike ističe se da je investicija prioritet u borbi protiv kovida 19.
Komunalno opremanje namenjene parcele u Zemun Polju podrazumeva rešenje imovinsko pravnih pitanja, izradu tehničke dokumentacije, koja je oročena na 25. oktobar, i izgradnju pristupnih saobraćajnica, i to po hitnom postupku.
„Fabrika, u kojoj će se prvo pakovati ‘Sinofarm’ vakcina, a kasnije i proizvoditi, biće zajedničko ulaganje Srbije, Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Predviđen je i pogon za proizvodnju PCR testova“, navodi se u saopštenju Opštine Zemun i dodaje da je planirana mesečna proizvodnja dva miliona doza vakcina.
Za fabriku koja će se graditi po sistemu „ključ u ruke“, srpska strana će obezbediti zemljište i infrastrukturu.
Kako se dodaje, ova kompletno grinfild investicija obezbediće dovoljne količine kineske „Sinofarm“ vakcine ne samo za Srbiju, već i region.
Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pre tri meseca u Abu Dabiju dogovorio da se, zajedno sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kinom, u Srbiji proizvodi vakcina protiv virusa korona, kineske kompanije „Sinofarm“.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala