Ministarka pravde: Kosovo ostaje u preambuli Ustava Srbije

© Foto : Ministarstvo pravdeMaja Popović
Maja Popović - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2021
Pratite nas
Kosovo ostaje u preambuli Ustava Srbije, izjavila je danas ministarka pravde Maja Popović.
Gostujući na televiziji Prva, Popovićeva je navela da su izmene Ustava jedna od najvažnijih aktivnosti u Akcionom planu za poglavlje 23.
Promena Ustava u oblasti pravosuđa najvažnija je u oblasti vladavine prava, rekla je ona i dodala da vladavina prava dovodi do pravnog sistema gde postoji pravna sigurnost.
„Kada imate državu u kojoj postoji pravna sigurnost dolaze i strani investitori što znači značajno otvaranje novih radnih mesta za građane, a samim tim i povećanje njihovog standarda“, rekla je Popovićeva.
Ona je navela da je korumptivnost stvar etike, morala i integriteta svakog sudije i dodala da ne postoji nijedna pravna norma koja može sprečiti njihovo korumptivno ponašanje, ali ga može sankcionisati.
S tim u vezi, istakla je da sudije moraju imati adekvatne plate jer će se, dodala je, na taj način smanjiti mogućnost korupcije.
Popovićeva smatra da su sudije trenutno dobro plaćene, dodajući da uvek postoji mogućnost povećanja tih plata, ali da se moramo kretati u okvirima naših mogućnosti.
Navela je da je predloženim promenama Ustava predviđeno da sudije i tužioce više ne bira parlament i dodala da će ih birati Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaca.
Kako je pojasnila, predviđeno je da u Visokom savetu sudstva bude pet sudija i pet istaknutih pravnika, a u Visokom savetu tužilaca četiri istaknuta pravnika, četiri javna tužilaca, odnosno zamenika javnih tužilaca, republički tužilac i ministar pravde.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala