MCP i Eparhija budimljansko-nikšićka se registrovale u Crnoj Gori

© Foto : MCPMCP i Eparhija budimljansko-nikšićka se registrovale u Crnoj Gori
MCP i Eparhija budimljansko-nikšićka se registrovale u Crnoj Gori - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka Srpske pravoslavne crkve su se registrovale u Crnoj Gori.
Naime, MCP i Eparhija budimljansko-nikšićka su, nakon stupanja na snagu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica i Pravilnika o sadržaju i načinu vođenja Jedinstvene evidencije verskih zajednica, Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava podnele uredne prijave sa dokazima za upis u knjigu evidentiranih verskih zajednica Jedinstvene evidencije verskih zajednica.
“Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava je, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, Mitropoliji i Eparhiji izdalo adekvatna uverenja o upisu u Javnu evidenciju. Posebno ukazujemo da su Mitropolija i Eparhija ovim činom delatno potvrdile stav koji je više puta, a posebno tokom litija za odbranu Svetinja, saopštavan da će prijave za upis u evidenciju predati nadležnom organu onog trenutka kada iz pravnog sistema budu uklonjene neustavne i diskriminatorne zakonske odredbe kojim je poništavan njihov ranije stečeni pravni subjektivitet u pravnom poretku Crne Gore”, saopšteno je iz MCP.
Kako su istakli, ovim činom je jasno potvrđeno opredeljenje Mitropolije i Eparhije da, na način koji dolikuje i priliči Crkvi, ispoštuju zakonske odredbe koje su u skladu sa civilizacijskim dostignućima i međunarodnim standardima o slobodi veroispovijesti u individualnom i kolektivnom aspektu.
“Navedenim zakonskim i podzakonskim odredbama, kao i postupanjem Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava, u potpunosti je priznat i ispoštovan ranije stečeni i kroz vekove bezbroj puta potvrđeni pravni subjektivitet Mitropolije i Eparhije u Crnoj Gori”, ističe se u saopštenju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala