Kineski list: Amerika se umorila od borbe na dva fronta

© AP Photo / Alexander ZemlianichenkoArhivska fotografija od 10.3.2011. Tadašnji potpredsednik SAD Džo Bajden i tadašnji premijer Rusije Vladimir Putin na sastanku u Moskvi
Arhivska fotografija od 10.3.2011. Tadašnji potpredsednik SAD Džo Bajden i tadašnji premijer Rusije Vladimir Putin na sastanku u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2021
Pratite nas
Predstojeći samit predsednika predstavlja pokušaj Sjedinjenih Američkih Država da „ispipa“ stav Rusije o bilateralnim odnosima, međutim sastanak neće pomoći da se situacija poboljša, piše kineski list „Global tajms“ i dodaje da su se SAD umorila od borbe na dva fronta.
Autor članka Junhaj Li smatra da zbog dubokih protivrečnosti između Moskve i Vašingtona jedan događaj nije dovoljan da bi se uspostavio dijalog. Tako će Sjedinjene Američke Države nastaviti da zameraju Rusiji zbog problema u oblasti zaštite ljudskih prava, demokratije i slobode, dok će Kremlj pružati otpor, jer i američka strana ima problema u ovim oblastima.
Kako se navodi, tokom razgovora Sjedinjene Američke Države mogu da „pokažu dobru volju“ prema Rusiji, jer su se umorile od borbe „na dva fronta“ sa osovinom Moskva-Peking.
„SAD se sada suprotstavljaju Kini sa svih strana. One se plaše da će se Peking i Moskva još više udružiti ako Amerikanci ne pokušaju da pridobiju Rusiju na svoju stranu“, naglasio je novinar.
Bojeva glava nuklearne rakete - Sputnik Srbija, 1920, 31.07.2020
Američki admiral: U narednih 10 godina SAD će imati dva nuklearna rivala ─ Rusiju i Kinu
U očima Vašingtona Moskva predstavlja ozbiljnu vojnu i stratešku pretnju bezbednosti, a Peking je „najozbiljniji konkurent“ koji baca izazove u mnogim oblastima, dodao je ekspert.
Međutim, ne treba očekivati da će predsednik Džozef Bajden tokom sastanka direktno tražiti od svog ruskog kolege Vladimira Putina da se ujedine protiv Kine.
„Ovaj samit je prilično simboličan, a najverovatniji suštinski ishod biće u oblasti kontrole naoružanja. Sjedinjene Američke Države se nadaju da će Rusija uspeti da ubedi Kinu da se pridruži Sporazumu o strateškom naoružanju produženom u februaru, ali Peking je prilično jasno izrazio svoj stav po ovom pitanju“, smatra autor članka.
Odnos Vašingtona prema dvema silama, prema njegovom mišljenju, može se opisati rečima „konfrontacija i konkurencija“: Sjedinjene Američke Države će i dalje pokušavati da balansiraju između saradnje u oblastima koje ih zanimaju i konfrontacije, kako sa Rusijom tako i sa Kinom.
Sastanak Putina i Bajdena održaće se 16. juna u Ženevi. Kremlj je saopštio da predsednici nameravaju da razgovaraju o rusko-američkim odnosima, strateškoj stabilnosti, kao i o borbi protiv kovida 19 i rešavanju regionalnih sukoba.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala