Kakva se opasnost krije iza novog slogana Bele kuće: Amerika se vratila

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaVašington, američke zastave
Vašington, američke zastave - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2021
Pratite nas
Sa novom američkom administracijom stigao je i novi slogan jedne od najvećih sila sveta, pa je tako Trampov - „Amerika na prvom mestu“, zamenio Bajdenov - „Amerika se vratila“. Pitanje je, međutim, da li se Amerika zaista vratila, gde i kako, s obzirom na to da situacija više nigde, ni ekonomski, a ni vojno, nije ista.
Istoričar i publicista, spoljnopolitički urednik časopisa „Hronikls“ Srđa Trifković ocenjuje da je namera Bajdenovih savetnika, koji prema njegovom mišljenju stoje iza ovog slogana, bila da njime impliciraju da je Amerika pod Trampom ušla u neki period izolacionizma i tobožnjeg egoizma u odnosu na ostatak sveta, a da će se sada vratiti spremnost na partnerstvo sa prijateljima i saveznicima koje je bivši predsednik, navodno ugrozio, te da će SAD ponovo da preuzmu ulogu lidera međunarodne zajednice koja joj, kako misle, pripada.

Da li se Amerika zaista i kako vratila

„Ono što se takođe krije iza tog slogana jeste i da se Amerika vraća i na pozicije aktivnog angažmana, što zapravo znači intervencionizma u onim delovima sveta koje je Tramp ostavio po strani tokom svog četvorogodišnjeg mandata, uključujući i Jugoistočnu Evropu, što je za Srbe bilo jako dobro jer američki angažman znači proaktivno povlačenje poteza koji su štetni za Srbe. Tako da to „Amerika se vratila“ znači da Amerika zaoštrava odnose i sa Rusijom i sa Kinom, a primeri su skandalozna izjava Džoa Bajdena, odnosno saglasnost koju je izrazio sa pitanjem da li je Putin ubica, kao i nagoveštaj ponovnog pitanja proširenja na istok u bazenu Crnog mora prema Ukrajini i Gruziji i isporučivanje ofanzivnog naoružanja Ukrajini“, navodi naš sagovornik.
Amerika se, kako kaže, „vratila“ i sa izrazito neprijateljskim odnosom prema beloruskom predsedniku Lukašenku, pri čemu je epizoda sa spuštanjem aviona „Rajan era“ vrlo hipokritična, jer su daleko gori eksces napravili Amerikanci i njihovi evropski lakeji sa prizemljenjem aviona tadašnjeg bolivijskog predsednika Eva Moralesa.
„Tu je i nova zategnutost u odnosima sa Kinom zbog izjava Entonija Blinkena da je u Sinkjangu reč o „genocidu nad Ujgurima“, onaj katastrofalni sastanak dve delegacije na Aljasci koji je Blinken otvorio sa otvorenim kritikama na račun kineske politike, uključujući i ono što Kinezi smatraju izrazito unutrašnjim pitanjima. Dakle, sve to odražava jedan bolesni, možemo reći neurotični aktivizam koji nije usklađen sa realnim resursima i sa realnom unutrašnjom konsolidacijom Amerike kao velike sile, jer nemamo primera u istoriji da je jedna imperija opstajala dugo, a da je bila iznutra tako podeljena, tako krvavo zavađena kao što je današnja Amerika između onih 75 miliona ljudi koji su glasali za Trampa i koji smatraju, sa punim pravom, da su njihovi glasovi pokradeni, i aktivističke, tobože progresivne, a ustvari neurotične Amerike koja i dalje želi da bude imperijalni hegemon na globalnom nivou, a za šta joj sve više izmiču i materijalni i ljudski i moralni resursi“, uveren je Trifković.

SAD i dalje drže Evropljane na kratkoj „uzdi“

Prema njegovim rečima, činjenica da se svet promenio u odnosu na period od pre dve ili tri decenije jako je daleko od načina razmišljanja nove administracije. Međutim, dodaje, oni i dalje imaju dosta jake razloge da veruju da taj projekat globalne dominacije hegemona Amerike nije bez osnova.
„Na žalost, oni i dalje uspevaju da drže Evropljane na vrlo kratkoj „uzdi“ i u zamenu za skidanje sankcija sa „Severnog toka 2“ dobijaju potpunu poslušnost Berlina po pitanju jedne izrazito rusofobne retorike kada je reč o Ukrajini, Navaljnom i tako dalje. Da ne govorimo o tome da čak i kada su po drugi put u osam godina otkriveni američki marifetluci u vezi sa prisluškivanjem Angele Merkel i drugih zapadnoevropskih lidera, ispadne da se „tresla gora, a rodio miš“. Dakle, sa stanovišta američkih hegemonista Rusija može da ima hipersonično oružje, ali ono neće da bude upotrebljeno isto kao što neće biti upotrebljeno ni atomsko. Oni imaju drugu agendu – da se ruski interesi seku na tanke šnite, komad po komad, kao što je bila operacija Majdan 2014. godine i kao što je, na žalost, bila prilično uspešna operacija dugoročnog odvajanja Gruzije i Ukrajine iz nekog ruskog sveta. Oni takođe smatraju da će Kina biti suzbijena unutar takozvanog „prvog ostrvskog lanca“, koji se proteže od Južne Koreje i Japana, preko Okinave i Filipina do Jugoistočne Azije“, primećuje Trifković.
Američki hegemoni, ukazuje istoričar, veruju da će u geopolitičkom smislu pridobiti Indiju da bude američki partner u opkoljavanju i obuzdavanju Kine, pri čemu će Japan biti severoistočni, a Indija jugozapadni stožer tog lanca, koji će takođe obuhvatati Australiju, Tajland i Južnu Koreju.
„Dakle, oni još uvek imaju, možemo reći, jednu bolesnu ambiciju, ali i dalje na realnim, geostrateškim resursima zasnovanu politiku, koja pritom biva pothranjivana najvećim vojnim budžetom na svetu, koji je u ravni sledećih deset zemalja zajedno. Tako da se nemojmo zavaravati, oni nisu sasvim u nekoj poziciji „Alise u zemlji čuda“, jer i dalje imaju i resurse i sposobnosti da učine mnogo toga što otežava multipolarizaciju i normalizaciju sveta“, kategoričan je Srđa Trifković.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala