Direktor NASA: Saradnja sa Rusijom u kosmosu je izvanredna

© Sputnik / Yuzhny SC / Roscosmos / Uđi u bazu fotografijaČlanovi posade MSS-63 kosmonauti „Roskosmosa“ Anatolij Ivanišin, Ivan Vagner, astronaut „NASA“ Kristofer Kesidi, letelica „Sojuz MS-16"
Članovi posade MSS-63 kosmonauti „Roskosmosa“ Anatolij Ivanišin, Ivan Vagner, astronaut „NASA“ Kristofer Kesidi, letelica „Sojuz MS-16  - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2021
Pratite nas
Direktor NASA Bil Nelson izjavio je da je saradnja sa Rusijom u kosmosu izvanredna i izrazio nadu da će se partnerstvo država nastaviti, prenosi list „Politiko“.
Prema njegovim rečima, on je ovo rekao i u nedavnom razgovoru sa direktorom „Roskosmosa“ Dmitrijem Rogozinom.
„Mi možemo da živimo u svetu sarađujući nezavisno od naših nesuglasica na kopnu. Mi smo partneri u kosmosu i ne želim da se ta saradnja prekine“, podvukao je Nelson.
On je pretpostavio da Rusija namerava da nastavi aktivno učešće na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS) u bliskoj budućnosti.
„Videli smo, na primer, da oni odnedavno imaju nešto poput modula koji planiraju da lansiraju na MSS. Moje je mišljenje da je to dobar pokazatelj da oni ne nameravaju da odustanu od stanice u naredne četiri godine“, izjavio je Nelson.
Pogled na Zemlju sa Međunarodne svemirske stanice - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2021
Međunarodna svemirska stanica se sprema da primi poslednji ruski modul
On je napomenuo da je 1975. godine „sastanak“ svemirskih brodova „Sajuza“ i „Apolona“ označio početak saradnje dve nacije u kosmosu.
„Naša politika postala je veoma napeta. Međutim, gde se nalazi ta jedina oblast u kojoj bismo mogli da sarađujemo? Tako je bilo 1975. godine, kada se američki svemirski brod, u jeku Hladnog rata, sreo i spojio za sovjetskim brodom. Posade su živele zajedno devet dana. Mi od tada sarađujemo i ova saradnja je izvanredna“, izjavio je direktor NASA.
On smatra da profesionalci u Rusiji dele njegov stav i da radnici ruske svemirske industrije žele da se ova saradnja sa Amerikancima nastavi. 
Ranije je saopšteno da Rusija planira da od 2025. godine napusti projekat MSS i da počinje sa izgradnjom svoje orbitalne stanice. Rogozin je posle razgovora sa direktorom NASA početkom juna izjavio da će ta odluka biti razmotrena u slučaju da Amerika ukine sankcije.
Kompanije „Roskosmosa“ su prvi put bile pod američkim sankcijama prošlog decembra. Na spisku kompanija koje su sankcionisane je Raketno-kosmički centar „Progres“ i glavni naučni institut državne korporacije CNIImaš, u čijem je sastavu Centar za upravljanje letovima.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala