Dan Rusije obeležen prijemom u ambasadi u Beogradu

© Sputnik / Lola ĐorđevićPrijem u ambasadi Rusije u Beogradu
Prijem u ambasadi Rusije u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2021
Pratite nas
U ambasadi Rusije u Beogradu održan je prijem povodom praznika Dana Rusije.
Prijemu, čiji je domaćin bio ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko, prisustvovali su Aleksandar Vučić i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije.
Predsednik Srbije je povodom Dana Rusije predsedniku Vladimiru Putinu uputio čestitku u kojoj je poželeo da nastavi da vodi zemlju putem blagorodne budućnosti i istakao da će lično ostati posvećen razvoju čvrstog prijateljstva i svestrane saradnje dve zemlje.
Vučić je čestitku upućenu predsedniku Rusije uručio ambasadoru Aleksandru Bocan-Harčenku na prijemu u Ambasadi Ruske Federacije povodom obeležavanja Dana Rusije, u kojoj se između ostalog kaže:
"Viševekovna tradicija bratskih odnosa naših zemalja, isprepletane sudbine naših naroda i vrednosti koje delimo, predstavljaju čvrstu osnovu za dalje jačanje strateškog partnerstva, zasnovanog na međusobnom poštovanju i poverenju. Ostajem lično posvećen razvoju čvrstog prijateljstva i svestrane saradnje Srbije i Rusije.
Prijateljstvo srpskog i ruskog naroda karakteriše i međusobna solidarnost, što je potvrđeno i tokom pandemije KOVID-19. Srbija neće zaboraviti velikodušnost Rusije i nesebičnu pomoć u borbi protiv tog savremenog izazova.
Koristim ovu priliku da još jednom izrazim zahvalnost Rusiji i Vama lično za aktivnu podršku državnim i nacionalnim interesima Srbije i njenoj politici mira, u korist stabilnosti regiona," navodi se u čestitki predsednika Vučića, saopštila je pres služba predsednika.
Obeležavanju jednog od najvećih državnih praznika Rusije prisustvuju i premijerka Ana Brnabić, ministri Nenad Popović, Aleksadar Vulin, Nebojša Stefanović, Tatjana Matić, direktor kancelarije za Kim Petar petković, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.
© Sputnik / Lola ĐorđevićZvanice na svečanom prijemu u ambasadi
Zvanice na svečanom prijemu u ambasadi - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Zvanice na svečanom prijemu u ambasadi
Dan Rusije obeležava se 12. juna, na dan kada je 1990. godine održan prvi Kongres narodnih poslanika Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike, na kojem je bila doneta deklaracija o državnom suverenitetu Rusije.
Godinu dana kasnije, 12. juna su održani prvi svenarodni izbori na kojima je za predsednika izabran Boris Jeljcin. On je 1992. godine taj datum proglasio praznikom i neradnim danom.
Zvanični naziv - Dan Rusije - praznik je dobio 2002. i slavi se u celoj zemlji.
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala