Čiji građani su naoružani do zuba: Amerika prva u svetu, Srbija i Crna Gora u Evropi

© Flickr / KeckoOružje - ilustacija
Oružje -  ilustacija - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Prema količini oružja koje poseduju građani u odnosu na broj stanovnika, Srbija i Crna Gora dele prvo mesto u Evropi s prosečnim 39,1 komadom ličnog naoružanja na 100 stanovnika, što znači da je svaki treći stanovnik ove dve zemlje naoružan, pokazuju podaci istraživanje američke organizacije „Vorld populejšn rivju“.
Prema rezultatima tog istraživanja, najnaoružanija nacija na svetu su Amerikanci sa 120,5 komada oružja na stotinu stanovnika.
Bosna i Hercegovina, pokazuje istraživanje, zauzima 13. mesto u svetu sa 31,2 komada civilnog naoružanja na stotinu stanovnika.
Kako je navedeno, stanovnici Srbije ukupno imaju 2.719.000 komada oružja, Crne Gore 245.000, a u BiH taj broj iznosi 1.185.000. 
Kalašnjikov - Sputnik Srbija, 1920, 15.10.2020
Hrvati naoružani do zuba: Krcati podrumi i tavani — za još jedan rat
Ovi podaci se odnose samo na oružje koje je uredno prijavljeno u nadležnim institucijama, dok se broj onog neprijavljenog, to jest ilegalnog ne može sa sigurnošću utvrditi, jer o njemu ne postoji nikakva zvanična evidencija.
Jedan od razloga za veliki broj oružja u regionu, piše portal Kliks, verovatno je taj što su zakoni o posedovanju naoružanja relativno liberalni, prvenstveno kada se radi o trofejnom ili lovačkom oružju. Drugi razlog, dodaje se, je veliki broj agencija za obezbeđenje, koje imaju na desetine hiljada komada registrovanog lakog naoružanja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala