Američki mediji: Kako će Amerika zbog Bajdena postati zavisna od Rusije

© AP Photo / Evan VucciAmerički predsednik Džo Bajden
Američki predsednik Džo Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2021
Pratite nas
Odustajanje američkog predsednika Džoa Bajdena od izgradnje naftovoda „Kistoun“ imaće negativne posledice po američke rafinerije nafte, piše američki list „Forbs“.
Prema mišljenju novinara, sada će rafinerije nafte američkih kompanija zavisiti od uvoza teške nafte iz manje prijateljskih zemalja Vašingtona, kao što su Rusija, Venecuela i Saudijska Arabija. U članku se ističe da je Bajden svojom odlukom podigao cene energenata u SAD, a takođe je umnožio nesuglasice između SAD i Kanade, jer će prekid izgradnje naftovoda prerasti u finansijske poteškoće za poreske obveznike najveće kanadske provincije za eksploataciju nafte Alberta.
Projekat „Kistoun Iks El“ predviđa izgradnju naftovoda u dužini od 1.900 kilometara i kapaciteta preko 800.000 barela dnevno iz Alberte do rafinerija nafte na obali Meksičkog zaliva.
Bivši američki predsednik Barak Obama 2015. godine je odustao od izgradnje naftovoda, istakavši da je u suprotnosti sa nacionalnim interesima Amerike. Međutim, njegov naslednik Donald Tramp potpisao je ukaz o nastavku izgradnje naftovoda, a u januaru ove godine aktuelni predsednik SAD Džo Bajden ponovo je blokirao projekat. Zbog otkazivanja projekta gradnje naftovoda, državni tužioci 21 savezne američke države koje vode republikanci, pokrenuli su tužbu protiv Bajdena.
Komentarišući Bajdenov potez, Tramp je izjavio da će energetska politika nove administracije Vašingtona dovesti do zavisnosti Sjedinjenih Američkih Država od nafte iz Rusije i Bliskog istoka.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala