Ambasada Rusije u SAD optužila NATO za provokacije na Baltiku

CC BY-SA 2.0 / Flickr / Contando Estrelas / Bombarder "Boing" B-52H "Stratofortres"
Bombarder Boing B-52H Stratofortres - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2021
Pratite nas
Ambasada Rusije u Sjedinjenim Američkim Državama saopštila je da upotreba američkog bombardera B-52H u vojnim vežbama zemalja NATO-a na Baltičkom moru predstavlja „zveckanje oružjem“ koje pojačava napetost u Evropi.
„Korišćenje B-52H, koji može da nosi nuklearno oružje, u manevrima ‘Baltops’ predstavlja još jednu provokaciju. Takvo zveckanje oružjem pojačava tenzije u Evropi“, navodi se u saopštenju ambasade na Tviteru.
​U diplomatskom predstavništvu su dodali da takvi potezi „pomračuju atmosferu“ uoči sastanka Vladimira Putina i Džoa Bajdena u Ženevi 16. juna. Ambasada je pozvala Sjedinjene Američke Države da suštinski preispitaju svoje pristupe bezbednosti na kontinentu i prekinu opasne aktivnosti u blizini granica Rusije.
Pedesete vojne vežbe NATO-a „Baltičke operacije 2021“ odvijaju se u Baltičkom moru od 6. do 18. juna. Učestvuje 16 država članica NATO-a, kao i Švedska i Finska. U vežbama učestvuje oko četiri hiljade vojnika, četrdeset brodova, šezdeset aviona i helikoptera. Tokom vežbi planirano je vežbanje protivpodmorničke borbe, protivvazdušne odbrane, protivminskih operacija, kao i desant trupa na obalu Litvanije. Pomorske vežbe „Baltops“ održavaju se svake godine od 1972.
Ranije je Nacionalni centar za upravljanje odbranom Rusije više puta izveštavao da su ruski lovci pratili američke strateške bombardere B-52H iznad Baltika. Poslednji put to se dogodilo 31. maja.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala