Zaharova poručuje Kijevu: Proslavite domovinu sportskim dostignućima, a ne nacionalističkim parolama

© REUTERSsporni Dres Ukrajine
sporni Dres Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2021
Pratite nas
Ukrajinci treba da proslavljaju svoju domovinu sportskim dostignućima, a ne nacionalističkim parolama, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova povodom zahteva Unije evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA) da Ukrajina ukloni natpis „Slava herojima“ sa dresova na Evropskom prvenstvu.
Sport nije bojno polje, već takmičarsko polje. To nije politička arena, već arena dostignuća fizičke kulture“, ocenila je Zaharova.
Istovremeno, portparolka je dala savet Ukrajini.
„Postanite sportski heroji i eto vam slava. Upravo tako treba proslaviti otadžbinu, a ne nacionalističkim parolama“, dodala je ona.
TELEGRAMMMM "{$url}"
Podsetimo, UEFA je danas naložila fudbalskoj reprezentaciji Ukrajine da ukloni natpis „Slava herojima“ sa dresova na Evropskom prvenstvu.
Ranije je predsednik Ukrajinske fudbalske asocijacije Andrej Pavelko predstavio novi dres ukrajinskog tima za učešće na EURO 2020. Na majicama su ispisane reči „Slava Ukrajini!“ i „Slava herojima!“, kao i obris Ukrajine sa Krimom u svom sastavu.
Međunarodna fudbalska federacija je, sa svoje strane, saopštila da će ostati neutralna u političkim pitanjima i naglasila da je pitanje dresa Ukrajine na evropskom fudbalskom prvenstvu u nadležnosti UEFA.
Inače, slogan „Slava Ukrajini! Herojima slava!“, nastao je u periodu Drugog svetskog rata, kao pozdrav članova „Organizacije ukrajinskih nacionalista“ i „Ukrajinske ustaničke vojske“, čiji lider je bio Stepan Bandera, koji je sarađivao i sa nacistima.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala