U Poljskoj uhapšen novinar zbog špijunaže u korist Rusije

© Sputnik / Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijaPogled na reku Vislu u Varšavi
Pogled na reku Vislu u Varšavi - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2021
Pratite nas
U Varšavi je priveden državljanin Poljske pod optužbom za špijunažu u korist Rusije, saopštilo je Generalno tužilaštvo zemlje.
Hapšenje je izvršeno 31. maja. Operaciju su izveli pripadnici Agencije za unutrašnju bezbednost po nalogu tužioca Mazovjeckog međuokružnog odeljenja za organizovani kriminal i korupciju.
Generalno tužilaštvo objasnilo je da je priveden Januš N. Prema informacijama zvanične agencije RAR, on je bivši novinar lista „Vprost“. On je sada u pritvoru i preti mu kazna do deset godina zatvora.
Prema tužilaštvu, pritvorenik je „sprovodio aktivnosti u korist Rusije koje je intenzivirao nakon što je njegov kolega prethodno priveden zbog sumnje za špijunažu“.
„Januš N. je u ime lica koja deluju u interesu ruske obaveštajne službe pokušao da uspostavi kontakt sa poljskim i stranim političarima, uključujući one koji rade u Evropskom parlamentu. Osumnjičeni je svoje aktivnosti vodio u Poljskoj, Evropskoj uniji i drugim zemljama... kako bi oslabio poziciju Poljske u EU i na međunarodnoj sceni“, navodi se su saopštenju.
Prilikom pretresa u stanu osumnjičenog oduzeto je više od 300 hiljada zlota (oko 80 hiljada dolara) i mnogi elektronski mediji.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala