U Bundestagu odbačen poziv Zelenih da se odustane od projekta „Severni tok 2“

© Sputnik / Nikolaй Filяkov / Uđi u bazu fotografijaNemački poslanik: Tvrdnje ukrajinskog ambasadora o odgovornosti Berlina za Krim - senilnost
Nemački poslanik: Tvrdnje ukrajinskog ambasadora o odgovornosti Berlina za Krim - senilnost - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2021
Pratite nas
Poslanici nemačkog Bundestaga glasali su protiv poziva Zelenih da se revidira politika prema Rusiji i odustane od gasovoda „Severni tok 2“.
Kako je rekao zamenik predsednika parlamenta Hans-Peter Fridrih, protiv ovog predloga bile su sve stranke, osim Socijaldemokratske čiji su poslanici bili uzdržani.
„Predlog je odbačen“, rekao je Fridrih posla glasanja.
Predlog Zelenih pod nazivom „Korigovanje politike prema Rusiji – dosledna zaštita ljudskih prava, demokratije i evropskog ustrojstva“ je, između ostalog, sadržao poziv vladi Nemačke da prizna da novi gasovodi kao što je „Severni tok 2“ nisu potrebni Evropi i da su, naprotiv, štetni po klimu, kao i da prekine podršku i odustane od tog projekta.
Pred Bundestagom je juče govorio i šef diplomatije Hajko Mas, koji je istakao da Nemačkoj nije potrebna revizija strategije u odnosima sa Rusijom.

Projekat Severni tok

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije. 
Američki Stejt department ranije je uključio „Severni tok 2“ i „Turski tok“ u projekte kojima mogu biti uvedene sankcije. Prema rečima američkog državnog sekretara Majka Pompea, projektima će biti uvedene ograničavajuće mere koje su predviđene Zakonom o borbi protiv američkih protivnika putem sankcija.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala