Stejt department: Očekujemo da se američki ambasador vrati u Moskvu u narednim nedeljama

© AFP 2023 / NICHOLAS KAMMZgrada američkog Stejt departmenta u Vašingtonu
Zgrada američkog Stejt departmenta u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2021
Pratite nas
Američki ambasador u Rusiji Džon Salivan aktivno učestvuje u pripremi samita predsednika Amerike i Rusije, Džozefa Bajdena i Vladimira Putina, i namerava da se vrati u Moskvu u narednim nedeljama, izjavio je zvanični predstavnik Stejt departmenta Ned Prajs.
„Očekujemo da će se vratiti u Moskvu u narednim nedeljama“, rekao je Prajs na brifingu za novinare.
On je naveo da je Salivan pre nekoliko nedelja došao u Vašington iz Moskve „ne zbog toga što je bio prognan ili što su ga primorali da napusti zemlju, već da bi obavio konsultacije sa članovima nove administracije“.
Samit lidera dve zemlje biće održan 16. juna u Ženevi.
Američka TV stanica Si-En-En je prethodno objavio da se američka administracija nada da će se ambasadori Amerike i Rusije vratiti u svoje diplomatske misije po završetku samita lidera dve zemlje.
Podsetimo, Amerika je 15. aprila uvela nove sankcije Rusiji i to protiv 32 fizička lica i organizacije, a pored toga 10 ruskih diplomata proglašeno je za persone non grata.
Nakon toga i ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov se vratio u Moskvu na konsultacije.
Rusija je kao odgovor na američke sankcije donela svoje mere – 10 američkih diplomata je proglašeno nepoželjnim osobama, dok je Salivanu posavetovano da ode u Ameriku na konsultacije.
Ruski ambasador je otišao iz Vašingtona pre dva meseca i za sada se ne zna kada će se vratiti, dok je njegov američki kolega u Vašingtonu mesec dana.
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala