Stejt department: Nove Bajdenove vanredne mere za Balkan ― odgovor na aktuelne pretnje

© AP Photo / Charles DharapakZgrada Stejt departmenta
Zgrada Stejt departmenta - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2021
Pratite nas
Sjedinjene Države još nisu objavile nova imena obuhvaćena proširenim opsegom uredbe o sankcijama za pojedince i organizacije iz država Zapadnog Balkana, koji ugrožavaju mir i stabilnost regiona, saopšteno je iz Stejt departmenta.
"Ali ovaj mehanizam omogućava SAD da odgovori na najaktuelnije pretnje po stabilnost i da demokratske institucije napreduju", naveo je portparol Stejt Departmenta, preneo je Tanjug.
Predsednik SAD Džozef Bajden proširio je 8. juna opseg vanrednih mera za države Zapadnog Balkana, proglašenih odlukom iz 2001. godine, kao i kriterijume za uvođenje americkih sankcija.
Predsednik SAD je, kako je objašnjeno iz Stejt departmenta, potpisao novu uredbu koja nadograđuje i modernizuje postojeću, i proširuje kriterijume kako bi se pozabavili trenutnim izazovima poput korupcije i drugih akcija koje, kako navodi, ometaju ključne institucije i međunarodne sporazume, uključujući nove sporazume i institucije.
"Proširujemo naš program sankcija kako bismo osigurali da možemo ciljati siri spektar malignih aktivnosti u regionu", naveo je Stejt department.
Kako je objašnjeno, nova uredba je uključila i proširenje sankcija za one koji krše Prespanski sporazum iz 2018. godine, kojim su Makedonija i Grčka dogovorile promenu imena Makedonije u Severna Makedonija. 
Bela kuća - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2021
Novi potez Amerike: Vraćaju se na Balkan da poplaše lidere i zamrznu stanje koje su nametnuli
Takođe, predviđaju se sankcije ukoliko se krše odluke Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, koji je naslednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Taj sud je poznat pod nazivom Haški tribunal koji se bavio suđenjima za ratne zločine počinjene tokom sukoba 90-ih godina na prostoru bivše SFRJ.
Novom uredbom je, osim država bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), obuhvaćena i Albanija kako bi se pozabavili mrežom korupcije širom regiona.
Iz Stejt departmenta za Radio Slobodna Evropa navode da su sankcije usmerene na korupciju i podrivanje stabilnosti, i da nova uredba osigurava efikasnost u rešavanju najozbiljnijih pretnji stabilnosti u regionu, uključujući korupciju, akcije koje podrivaju demokratsku upravu i ozbiljna kršenja ljudskih prava.
Kako je navedeno, prethodne sankcije i dalje su na snazi. 
Bela kuća je prethodno saopšila da sankcije podrazumevaju zabranu ulaska u SAD i zamrzavanje imovine i finansija na teritoriji SAD, a američkim građanima je zabranjeno da učestvuju u transakcijama sa licima koja su na listi sankcionisanih.
Uredba o sankcijama je na snazi već 20 godina, a prvi put je ovu uredbu doneo tadašnji predsednik SAD Džordž Buš mlađi 2001. godine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala