Srušena jedna crkva, Srbi će podići dve

© Foto : Jutjub/TV Podrinje - BiHRušenje pravoslavne crkve kod Srebrenice
Rušenje pravoslavne crkve kod Srebrenice - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2021
Pratite nas
Nedavno porušena pravoslavna crkve u Konjević Polju biće obnovljena, a opština Bratunac iniciraće izgradnju Sabornog hrama i spomen-obeležja za žrtve genocida nad srpskim narodom u centru grada, uz blagoslov mitropolita Hrizostoma. Podršku će pružiti i grad Banjaluka sa oko 50.000 KM, potvrdio je za Sputnjik Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.
Posle odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu da se sruši Crkva Usekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja, koja se nalazila na imanju Fate Orlović u Konjević Polju, što je i urađeno pre nekoliko dana, načelnik opštine Bratunac Srđan Rankić najavio je donošenje Odluke o izmeni Regulacionog plana za naseljeno mesto Bratunac, gde će biti izgrađeni pomenuti hram i obeležje.

Saborni hram uz blagoslov mitropolita Hrizostoma

„Hram će biti izgrađen u centru grada i predstavljaće svojevrsni spomenik svim našim mučenicima postradalim samo zato što su bili pravoslavni Srbi i biće simbol vaskrsenja srpskog naroda. Nakon nemilih događaja od prethodne subote, kada je na neprimeren i vandalski način porušen pravoslavni Hram Usekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja u Konjević Polju na ovom području, a i šire, došlo je do opravdanog ogorčenja naroda i nažalost, do potencijalnih međunacionalnih tenzija“, piše u saopštenju načelnika Bratunaca, koje je prosleđeno Sputnjiku.
Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, koji se oglasio pošto je crkva u Konjević Polju srušena i najavio pomoć ovog grada za gradnju nove crkve, u izjavi za Sputnjik kaže da su oni „svim srcem za to da se svetinje bilo koje vere obnavljaju i grade“.

Banjaluka ima dužnost da pomogne

„Naša je dužnost kao najvećeg grada u Republici Srpskoj da pružimo podršku u izgradnji i obnovi crkava, kao što radimo u Banjaluci, tako i u celoj Republici Srpskoj. Na kraju, borili smo se za naše svetinje i u Crnoj Gori, a kamoli da nećemo za one u RS ili bilo gde u svetu“, naglašava on.
Grad Banjaluka, dodaje naš sagovornik, godišnje izdvaja značajna sredstva za obnovu crkava i manastira na teritoriji Banjaluke, ali zbog specifične situacije, može da pruži i podršku u vezi sa obnovom, odnosno izgradnjom nove crkve, umesto porušene crkve u Konjević Polju.
„Uvek sam se stavljao na raspolaganje i lično, pored podrške Grada, kad su ovakve teme u pitanju, jer smatram da ako kao čovek imam tu mogućnost, treba i lično da pomognem. Istu takvu praksu želimo i po pitanju crkve u Konjević Polju. Kao gradonačelnik Banjaluke u dogovoru sa resornim odeljenjima doneli smo odluku da odvojimo oko 50.000 KM u ovom trenutku kao vid podrške izgradnji nove crkve“, kaže Stanivuković.

U Banjaluci čuvaju sve verske objekte

Ta podrška može biti, napominje on, donirana i kroz materijal i kroz finansijska sredstva, a pomoć će početi da se realizuje kad budu dobili zvanični račun i sve bude provereno.
„Naravno, verujem da će se tome priključiti i građani Banjaluke. Mi smo ovim gestom poslali jasnu poruku da legalizujemo i obnovimo sve verske objekte i želimo da ih sačuvamo kao potvrdu širine koju Banjaluka ima, kao i da je to grad koji pripada svim građanima i verama. Ponosan sam na to što se pored mog kabineta nalazi Hram Hrista Spasitelja, malo dalje katolička katedrala i Ferhat-pašina džamija, poznatija kao Ferhadija“, ističe sagovornik Sputnjika.
Spremni smo, da čuvamo ono što je naše, a poštujemo tuđe, dodaje on, napominjući da u samom gradu ima dosta verskih objekata sa nerešenim pravno-imovinskim odnosima, kao i da Grad aktivno učestvuje u tome da se to reši.
Opština Bratunac u svrhu izgradnje hrama otvorila je namenske račune za uplatu sredstava, te svako ko želi da pomogne, može to da učini.
Nezvanično nam je rečeno da su se predstavnici Opštine sastali i sa članovima Fondacije „Lazarica“, koji su prvi pokrenuli akciju obnove porušene crkve. Međutim, s obzirom da u Konjević Polju nema Srba, pa stoga ni srpske imovine, niko u tom selu nije želeo da proda zemljište za izgradnju nove crkve, pa je doneta odluka da se podigne Saborni hram u Bratuncu na kome će biti istaknut krst porušene crkve.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala