Ruski ratni veterani pomažu srpske borce i njihovu decu /foto/

© Sputnik / Olivera IkodinovićOgranak ruskog humanitarnog Fonda „Vozroždenije“ uskoro započinje svoj rad na teritoriji Srbije
Ogranak ruskog humanitarnog Fonda „Vozroždenije“ uskoro započinje svoj rad na teritoriji Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2021
Pratite nas
Ogranak ruskog humanitarnog Fonda „Vozroždenije“ (Preporod) uskoro bi trebalo da započne svoj rad na teritoriji Srbije, a njegova glavna delatnost biće pružanje medicinske i razne vrste pomoći srpskim ratnim veteranima, ratnim vojnim invalidima i njihovim porodicama.
Na čelu srpskog ogranka biće Slobodan Bašić, veteran 63. Padobranske brigade i pripadnik moto-kluba „Noćni vukovi“, koji je nedavno boravio u Rusiji, gde je vozio desetodnevni moto-marš „Srpski ratnik“, posvećen srpskom monahu Haritonu, koji je zverski ubijen na Kosovu i Metohiji 1999. godine. 
Tokom posete Rusiji Dmitrij Barmin, direktor Fonda „Vozroždenije“, svečano je uručio Bašiću sertifikat rukovodioca, kao i protokol o stvaranju fondacije i statutarne dokumente organizacije.
„To je organizacija koja se bavi pružanju pomoću ratnim veteranima. Pokušaćemo da je razvijemo u Srbiji i da napravimo određene programe... Očekujem da će ogranak u Srbiji zaživeti vrlo brzo, čim rešimo sve pravno-birokratske procedure oko formiranja fonda. Suštinski volje ima, a jedan od prvih projekata na kome ćemo raditi biće namenjen školovanju dece ratnih vojnih veterana. Takođe, pružaćemo pomoć u obezbeđivanju lekova i lečenju ratnih veterana i ratnih vojnih invalida“, kaže Bašić za Sputnjik.
© Sputnik / Olivera IkodinovićOgranak ruskog humanitarnog Fonda „Vozroždenije“ uskoro započinje svoj rad na teritoriji Srbije
Ogranak ruskog humanitarnog Fonda „Vozroždenije“ uskoro započinje svoj rad na teritoriji Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Ogranak ruskog humanitarnog Fonda „Vozroždenije“ uskoro započinje svoj rad na teritoriji Srbije
Kako dodaje, ogranak u Srbiji će biti finansiran iz ruskih fondova koji već postoje.

Srbi i Rusi – ista vera, ista krv

Fond „Vozroždenije“ je u Rusiji osnovan 2012. godine, s ciljem oživljavanja i očuvanja vojne, sportske, kulturne i duhovne tradicije zemlje, a takođe i radi povećanja prestiža vojne službe u Rusiji. Ovaj ruski Fond, koji objedinjuje veterane Vojno-vazdušnih snaga, specijalnih snaga Ruske Federacije, instruktore, veterane sportskih i borilačkih veština, osim što pruža pomoć ratnim veteranima i njihovoj deci, bavi se i organizacijom raznih sportskih turnira, obnavlja istorijske spomenike, stvara i otvara muzeje vojne slave.
Dogovor o stvaranju ogranka u Srbiji postignut je nedavno u gradu Podoljsku, nedaleko od Moskve, gde se Bašić sastao sa veteranima specijalnih Vazdušno-desantnih jedinica ruske vojske, kao i sa članom Odbora poverilaca Saveza ruskih padobranaca i predsednikom Fondacije ”Nasleđe” Sergejom Lalakinom.
Lalakin je tom prilikom srpskom veteranu uručio simboličnu statuu „Ruski vitez“, dok je Bašić zauzvrat ruskom Vazdušno-desantnom bratstvu poklonio ručno oslikanu ikonu ratnika-mučenika Miloša Obilića i ikonu monaha Haritona.
© Sputnik / Olivera IkodinovićIkona je dar Ljubov Rodionove, majke ubijenog ruskog vojnika, srpskoj crkvi na Kosmetu.
Ikona je dar Ljubov Rodionove, majke ubijenog ruskog vojnika, srpskoj crkvi na Kosmetu. - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Ikona je dar Ljubov Rodionove, majke ubijenog ruskog vojnika, srpskoj crkvi na Kosmetu.
„Sastanak ruskih i srpskih veterana - Vazdušno-desantne vojske i i srpske 63. Padobranske brigade, dve bratske jedinice, bio je savršen kraj moje misije „Srpski ratnik“. Proveli smo prijatno veče u predgrađu Podoljska, sećajući se prošlih događaja i naših poginulih drugova. Imao sam priliku da osetim snagu ruske banje, odnosno parnog kupatila, da zaplivam u hladnom jezeru i doživim iskreno gostoprimstvo svoje ruske braće“, kaže Bašić.
© Sputnik / Olivera IkodinovićStatua "Ruski vitez"
Statua Ruski vitez - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Statua "Ruski vitez"
On smatra da se u ovim teškim vremenima na svaki mogući način mora naglasiti značaj jedinstva srpskog i ruskog naroda.
„Mi smo jedan narod, imamo istu veru, isti jezik i zajedničko groblje“, istakao je Bašić .
Sastanak u Podoljsku je protekao u neformalnoj, prijateljskoj i bratskoj atmosferi, a veterani su se prisetili događaja iz juna 1999. godine - marša na Prištinu - operacije prebacivanja kombinovanog bataljona ruskih Vazdušno-desantnih snaga, koja je, kako su istakli, nadmašila invaziju NATO trupa u region i postala još jedna linija slave za rusku vojsku.
Bašić je dobio i poziv da prisustvuje proslavi  povodom Dana Vazdušno-desantnih snaga Rusije, koji se tradicionalno obeležava na Ilindan, 2. avgusta.

Nastavlja se moto-marš „Srpski ratnik“

Osim toga, nastaviće i moto-marš „Srpski ratnik“, jer ga očekuje put na Kosovo i Metohiju, gde će Crkvi Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici predati ikonu Evgenija Rodionova, ruskog vojnika koga su teroristi svirepo ubili tokom Prvog čečenskog rata jer nije hteo da se odrekne krsta i pravoslavne vere. Ikona je dar Ljubov Rodionove, majke ubijenog ruskog vojnika, srpskoj crkvi na Kosmetu, s obzirom da se u tom hramu nalazi i freska sa njegovim likom.
Takođe, u okviru ovog moto-marša Bašić će manastiru Crna reka na jugu Srbije predati dve ikone - Svetog Serafima koja je poklon Trojice-Sergijeve lavre, najvažnijeg ruskog pravoslavnog manastira i duhovnog centra pravoslavne Rusije, kao i ikonu Bogorodice Valaamske, koju daruje otac Metodije, namesnik Valamskog manastira na severu Rusije.
Jednu ikona Bogorodice Valamske otac Metodije je po Bašiću poslao i za patrijarha srpskog Porfirija.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala