Rusija optužuje NATO: Pumpate Ukrajinu oružjem i obučavate vojsku da znanja primeni u Donbasu

© AP Photo / Efrem LukatskyUkrajinska vojska u Donbasu
Ukrajinska vojska u Donbasu - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2021
Pratite nas
NATO pod izgovorom vežbi pumpa Ukrajinu oružjem koje će zatim biti predato Oružanim snagama te zemlje i paravojnim formacijama ukrajinskih nacionalista, izjavio je stalni predstavnik Rusije u OEBS-u Aleksandar Lukaševič.
„Militarizacija Ukrajine i pumpanje te zemlje oružjem apsolutno ne doprinose uspostavljanju mira u Donbasu već suprotno – podstaći će usijane glave u Kijevu na nove runde vojne eskalacije na istoku zemlje“, ocenio je on.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2021
Moskva: Amerika i NATO svesno pretvaraju Ukrajinu u „bure baruta“
Stoga Rusija poziva Specijalnu posmatračku misiju OEBS-a u Ukrajini da aktivno utiče na tu situaciju, da sarađuje sa ukrajinskim rukovodstvom u korist mira i ne ignoriše pozive Moskve da obrati pažnju na isporuke oružja Ukrajini, naglasio je Lukaševič u intervjuu za Sputnjik.
„U budućnosti će, kao i prethodnih godina, naoružanje biti upućeno Oružanim snagama Ukrajine i paravojnim formacijama ukrajinskih nacionalista stacioniranim u blizini linije razdvajanja u Donbasu. Pritom, nisu u pitanju samo 'Džavelini'“, izjavio je stalni predstavnik Rusije u OEBS-u.
Podsećanja radi, „Džavelin“ je protivtenkovski raketni sistem koje Ukrajina dobija od Sjedinjenih Američkih Država.

NATO obučava ukrajinske vojnike koji znanja primenjuju u Donbasu

Prema njegovim rečima, instruktori NATO-a, uključujući i iz Kanade i SAD, više od godinu dana obučavaju ukrajinske vojnike, a oni zatim stečena znanja i veštine primenjuju u Donbasu.
„Ukrajinski vojnici više od godinu dana rade po NATO standardima. Pripremaju ih i obučavaju stotine vojnih instruktora NATO-a koji po rotacionom principu 'naprasno' odlaze u Ukrajinu. Američki, kanadski, britanski, poljski, norveški i instruktori iz brojnih drugih zemalja deluju u zemlji u različitim vojnim bazama, počev on najzapadnije granice u Lavovskoj oblasti, i to ne kriju“, rekao je on.
Tvrdnje da ruski vojnici ratuju u Donbasu diplomata nazvao glupošću i dodao da niko neće potvrditi takve teze, jer ruskih vojnika tamo nema.

Direktna oružana provokacija

On se osvrnuo i na planirane vežbe Ukrajine i NATO-a u blizini zone sukoba u Donbasu, ocenivši ih kao „direktnu oružanu provokaciju“.
Ukrajinska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2021
Ukrajina priznala: Sa NATO-om se pripremamo za rat sa Rusijom
„Ukrajina ove godine namerava da učestvuje u sedam zajedničkih vežbi sa zemljama Alijanse. Na primer, sada se sprovodi serija vežbi pod nazivom 'Branilac Evrope', u julu će biti održane vežbe 'Morski povetarac', a zatim 'Udruženi napori', 'Kozački buzdovan' i mnoge druge. I navodno u okviru pripreme za vežbe, vojna tehnika i instruktori i dalje stižu u Ukrajinu“, izjavio je diplomata.
Kako je rekao, najnovije informacije u medijima su vojne jedinice iz Velike Britanije i Danske stigle u brojna područja najbliža kontakt liniji.
„Pitanje je – zbog čega? Naročito ako su vežbe beoma blizu zone sukoba u Donbasu. To je direktna oružana provokacija“, naglasio je Lukaševič.
Istovremeno, ocenio je da je Evropa ravnodušna prema ultimativnim zahtevima Kijeva da Ukrajina što pre stupi u NATO.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala