Rusija: Bez presedana američko poređenje „dve sekte“ ─ organizacije Navaljnog i „Jehovinih svedoka“

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2021
Pratite nas
Odluka Stejt departmenta da izjednači Fond za borbu protiv korupcije (zabranjena u Rusiji ekstremistička organizacija i strani agent) i ekstremističku organizaciju „Jehovine svedoke“ povlačenjem paralele među sektama nema presedana, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Ovo je neverovatna izjava. Obratite pažnju da nije Ministarstvo spoljnih poslova Rusije uporedilo te dve sekte. To je bila, takoreći, poruka naših američkih partnera, koji su povukli paralele između ove dve strukture, uporedili reakciju Rusije i njihove aktivnosti. Mada, istina je da su zaboravili da kažu da mi imamo naše zakonodavstvo koje se primenjuje isto kao što se primenjuje u drugim državama. Mada, smatram da će to ući u istoriju“, navela je Zaharova za Jutjub kanal „Solovjov lajv“.
Ruski opozicionar Aleksej Navaljni tokom suđenja u Moskovskom gradskom sudu - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2021
Ruski sud: Strukture Navaljnog proglašene ekstremističkim, zabranjen im rad
Prema njenim rečima, to je poređenje bez presedana.
„Uzeti i uporediti FBK i Navaljnog sa ‘Jehovinim svedocima’ je zaista, da tako kažem, izjednačavanje dve strukture u javnosti povlačenjem paralele između sekti. Ali mi sada, naoružani ovom izjavom Stejt departmenta, nećemo zaboraviti o njihovom velikom i vrlo jasnom poređenju“, dodala je Zaharova.
Ranije je Stejt department izjednačio sudsku odluku vezanu za FBK sa odlukom donetom 2017. godine u vezi sa priznavanjem kao ekstremističke organizacije „Jehovini svedoci. Amerika podržava i druge organizacije, kao što su ekstremistička organizacija „Tabligi Džamat“ i teroristička organizacija „Hiz ut Tahrir“, čije su delatnosti zabranjene u Rusiji.
Moskovski gradski sud proglasio je neprofitne organizacije „Fond za borbu protiv korupcije“, „Fond za zaštitu prava građana“ i „Štabovi Navaljnog“ za ekstremističke organizacije. FBK i FZPG su likvidirani, a trećoj organizaciji je zabranjen rad.
Pogledajte odgovor ruskog predsednika Vladimira Putina nemačkom novinaru na pitanje o odnosu Rusije prema opoziciji:
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala