Počele zakulisne igre pred susret Vučić - Kurti: Ako zatreba, uključiće se i Bajden?

© REUTERS / POOLŠef spoljne politike Evropske unije Žosep Borelj na sastanku ministara spoljnih poslova EU u zgradi Evropskog saveta u Briselu
Šef spoljne politike Evropske unije Žosep Borelj na sastanku ministara spoljnih poslova EU u zgradi Evropskog saveta u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2021
Pratite nas
Dijalog Beograda i Prištine nastavlja se u utorak prepodne u Briselu, a „ako bude potrebe“ šef diplomatije EU, Žozep Borelj, popodne će se na samitu EU SAD konsultovati sa predsednikom Bajdenom o ishodu razgovora Vučića i Kurtija, saznaje Tanjug u Briselu.
U utorak 15. juna u Briselu se od 8.30 nastavlja dijalog Beograda i Prištine sastankom na najvišem političkom nivou između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtija.
Sastanku posreduje šef diplomatije EU Žozep Borelj koji će se kasnije istog dana u Briselu sastati sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom.
„U zavisnosti šta bude ishod razgovora Vučića i Kurtija, ako tu bude bilo nešto važno ili problematično Borelj će o tome obavestiti Bajdena u cilju iznalaženja zajedničkog pristupa EU i SAD“, navode diplomatski izvori Tanjuga u Briselu.
U Briselu su više puta nezvanično ukazivali na nepredvidivost kada je reč o pristupu Aljbina Kurtija dijalogu Beograda i Prištine.
Sada napominju da se upravo zbog toga ne može predvideti ni rezultat sastanka u utorak niti eventualni sledeći koraci u procesu.
Dodaje se da je administracija u Vašingtonu već upoznata preko specijalnog izaslanika Metjua Palmera sa poslednjim dešavanjima u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine.
„Nije planirano, ali se ne može ni isključiti da u slučaju da se sagovornici ili jedan od sagovornika u dijalogu u utorak ne složi sa nastavkom procesa, to pitanje Borelj stavi pred Bajdena“, kažu izvori Tanjuga.
U EU naglašavaju da se deo obnovljene transatlantske saradnje, o kojoj će biti reči na samitu EU-SAD u utorak, svakako odnosi na Zapadni Balkan i dijalog Beograda i Prištine.
U nacrtu deklaracije koja bi trebalo da bude usvojena na samitu EU - SAD u utorak, a u koji je Tanjug imao uvid, navodi se zajedničko opredeljenje Brisela i Vašingtona za jačanjem angažmana na Zapadnom Balkanu uključujući i proces dijaloga Beograda i Prištine i podršku sprovođenju EU integracionih reformi u regionu.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala