Pentagon: Rusija je pokazala da se ne plaši

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteZgrada Pentagona sa američkom zastavom
Zgrada Pentagona sa američkom zastavom - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2021
Pratite nas
Rusija je pokazala da se ne plaši da se suprotstavi Sjedinjenim Američkim Državama u sferama u kojima postoji rivalstvo, a takođe teži ka tome da pojača svoj uticaj u Evropi, naveo je američki ministar odbrane Lojd Ostin.
„Rusija je pokazala da se ne plaši da se suprotstavi SAD u sferama u kojima postoji rivalstvo, kao što je sajber-sfera, a ona takođe nastavlja da pokazuje interes za regionalnu hegemoniju. Ministarstvo odbrane će podržati našu spremnost da obuzdavamo agresiju Rusije ili bilo koje druge sile koja teži da nas izazove u (evropskom) regionu“, navodi se u pisanom komentaru Ostina, pripremljenom za saslušanje u Odboru Senata za pitanja Oružanih snaga.
Prema mišljenju šefa Pentagona, „agresivno ponašanje sve samouverenijih strateških suparnika kao što su Kina i Rusija povećavaju značaj kolektivne bezbednosti“.
S tim u vezi, Ostin je ukazao na potrebu da Vašington jača saradnju sa svojim saveznicima i partnerima, uključujući i NATO.
„Naš savez sa NATO-om ostaje neraskidiv i naši saveznici su faktor koji jača bezbednost SAD u čitavom svetu“, zaključio je on.

Vojni budžet Rusije – zagonetka

Američki general i načelnik Generalštaba Oružanih snaga SAD Mark Mili izjavio je da odbrambeni budžeti Rusije i Kine zajedno premašuju američki, ali da vlade tih zemalja ne otkrivaju detaljne cifre.
„Vlade obe zemlje ne otkrivaju karte, kada se radi o budžetu. Veoma je teško utvrditi koliko je novca potrošeno na odbranu u poređenju sa drugim prioritetima“, rekao je Mili.
Takođe je istakao da su procene Ministarstva odbrane i obaveštajne zajednice SAD o odbrambenim budžetima Rusije i Kine poverljive.
Ranije je saopšteno da bi rashodi Sjedinjenih Američkih Država za potrebe Pentagona mogli da porastu za 1,6 odsto u fiskalnoj 2022. u odnosu na 2021. godinu, ako Kongres odobri zahtev Bele kuće. Kako se navodi u izjavi američkog ministra odbrane Lojda Ostina, američka vojska „suočava se sa značajnim izazovima koji potiču od zemalja kao što su Kina i Rusija, kao i sa pretnjama za globalnu bezbednost izazvanim faktorima poput klimatskih promena i pandemije kovida 19“.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala