Od Subotice do Leskovca: Udruženi filmski festivali Srbije brane bioskope

© Sputnik / Valentina BulatovićAsocijacija filmskih festivala Srbije
Asocijacija filmskih festivala Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2021
Pratite nas
Memorandum o saradnji Filmskog centra Srbije i predstavnika sedam filmskih festivala u Srbiji potpisan je danas u Beogradu. Memorandum je prvi korak u osnivanju Asocijacije filmskih festivala Srbije, čiji je cilj da se unapredi bioskopska mreža u Srbiji, da se decentralizuje kinematografska infrastruktura i da se promovišu domaća filmska ostvarenja.

Pomoć filmskim festivalima od Subotice do Leskovca

Memorandum su potpisali predstavnici Filmskog centra Srbije i Festivala evropskog filma Palić, Festivala filmskog scenarija iz Vrnjačke Banje, Festivala glumačkih ostvarenja „Filmski susreti“ iz Niša, Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije, Festivala autorskog filma iz Beograda, Šumadijskog internacionalnog filmskog festivala debitantskog filma iz Kragujevca i festivala „Slika u pokretu“ iz Novog Sada.
„Festivali su u svakoj zemlji deo kinematografske infrastrukture i zato su nam kao Filmskom centru Srbije značajni. Filmski centar Srbije je i ranije pomagao ovim festivalima na razne načine, ali smo ove godine odlučili da odgovorimo na njihovu inicijativu i da osnujemo asocijaciju koja će im olakšati pristup raznim domaćim i inostranim fondovima“, rekao je na konferenciji za novinare direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić.
Na pitanje novinara zbog čega Asocijacija u ovom trenutku okuplja samo sedam filmskih festivala, Matić je odgovorio da je početna ideja bila da se u mrežu uključe festivali koji se pretežno bave igranom filmskom formom i pokrivaju razne segmente filmskog stvaralaštva, od režije i glume, preko filmske produkcije i postprodukcije, kamere, do filmske kritike.
Scena iz serije Pandemija - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2021
Od arthausa do horora – Ruski filmovi i serije koji su osvojili svet
Matić je dodao da će u narednom periodu u mrežu biti uvršteni i festivali dokumentarnog filma i druge manifestacije koje predstavljaju sedmu umetnost.
Producent Asocijacije Ognjen Rakčević je istakao da Filmski centar Srbije želi da pokaže da kinematografija nije samo proizvodnja filmova, već da ima i važne prateće delatnosti, u kojima filmski festivali zauzimaju jedno od najznačajnijih mesta.
„Ova asocijacija pokriva festivale od severa zemlje, odnosno od Subotice, do juga, odnosno Leskovca. U ovo vreme korone festivali predstavljaju deo prateće filmske delatnosti koji treba ne samo da publiku ponovo zainteresuju za film, nego i da je vrate u bioskope“, rekao je Rakčević.

Odbrana bioskopa

Reditelj Darko Bajić, umetnički direktor Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije je naglasio da festivali, zapravo, brane bioskope i da na pravi način neguju i edukuju gledaoce, kao i filmske stvaraoce.
„Ova mreža nas podstiče da razmišljamo o tome kako da se razvijamo i kako da se, ne samo u Srbiji, nego i u regionu i Evropi nametnemo kao festivali koji će moći dostojno da predstavljaju srpsku kinematografiju i kinematografiju iz okruženja“, istakao je Bajić.
Direktor Festivala autorskog filma Igor Stanković je naglasio da se osnivanjem Asocijacije filmskih festivala Srbije omogućava decentralizacija koja donosi unapređenje kompletne kinematografske delatnosti, promocije filmova i bioskopa koja je sada preko potrebna.
„Ovo je jedan vizionarski put. Pre par dana je Kreativna Evropa objavila svoja nova pravila, poziv filmskim festivalima, za period od 2021. do 2027. godine. Jedini način da festivali apliciraju za te fondove je upravo njihovo umrežavanje. Mi smo u korak s tim napravili asocijaciju koja će otvoriti put i onim festivalima koji su u početnoj fazi, i onima koji stabilno koračaju već 20 ili 30 godina“, naglasio je Stanković.
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala