Makron se oglasio posle šamara, otkriveni detalji o napadaču i saučesniku: Oružje i „Majn kampf“

© REUTERS / POOLEmanuel Makron
Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2021
Pratite nas
Francuski predsednik Emanuel Makron je poručio da je nasilje nespojivo sa demokratijom i da će bez obzira na incident i dalje neposredno komunicirati sa građanima u javnosti.
Nakon što ga je u utorak prilikom posete jugoistočnom delu Francuske jedan građanin ošamario, Makron je izjavio kako razume nezadovljstvo građana, ali da je nasilje potpuno neprihvatljivo u demokratskoj državi, prenosi Tanjug.
„Razumem bes građana. Prihvatam činjenicu da postoji ljutnja koju građani moraju legitimno da izraze. Redovno sam u kontaktu s ljudima koji izražavaju bes i uznemirenost zbog određenih odluka, a uvek sam tu da to čujem i ponekad mogu da dam odgovore na pitanja, ali nekada i ne. Međutim, nasilje je potpuno neprihvatljivo, naročito u demokratiji“, poručio je francuski predsednik, prenosi Gardijan.
On je dodao kako će uprkos incidentu i dalje rado razgovarati s građanima u javnosti.
„Nastaviću da idem svuda. Ne smemo ustuknuti pred nasiljem, a posebno nasiljem nad javnim službenicima. Ne treba da gubimo previše vremena na ovo“, rekao je Makron.

Oružje i „Majn kampf“

U kući saučesnika čoveka koji je ošamario Makrona policija je pronašla oružje, kao i primerak knjige Adolfa Hitlera „Majn kampf“.
Dva muškarca, stara 28 godina, uhapšena su nakon incidenta u utorak na jugoistoku Francuske, a njihove kuće u selu severno od Tan Lermitaža, pretražene su nakon napada na Makrona, prenosi Bi-Bi-Si.
Veruje se da je 28-godišnji Demijen Tarel, koji je ošamario Makrona, bio zainteresovan za brojne krajnje desničarske i monarhističke ličnosti, kao i za srednjovekovnu francusku istoriju.
Na svojoj Instagram stranici on sebe opisuje kao člana nacionalne federacije istorijskih evropskih borilačkih veština, i prikazuje se slikama gde je obučen u kostime iz srednjeg veka sa dugačkim mačem.
Knjiga „Majn kampf“ Adolfa Hitlera i oružje pronađeni su u kući čoveka za kojeg se sumnja da je snimao napad na francuskog predsednika, a policija je saopštila da je zaplenila mač, bodež i kolekcionarsku pušku za koju je uhapšeni posedovao dozvolu.
Zanimljivo je da su napadači dali izjavu lokalnim medijima istog dana kada je Makron napadnut, a novinar „Kvotidijena“ prišao je trojici muškaraca koji su čekali predsednika i pitao ih šta rade.
„Ništa. Došli smo da vidimo našeg dragog Makrona. Postoje stvari koje bismo želeli da mu kažemo, ali nažalost ne možemo da kažemo. Propadanje Francuske“, odgovorio je jedan od njih koji je imao masku na licu i tamne naočari, dok Tarel nije ništa rekao.
Tokom posete regiji Tan Lermitaž na jugoistoku zemlje, predsednik Makron prišao je masi građana da ih pozdravi, a Tarel je zgrabio predsednika za ruku i ošamario ga po licu, ponavljajući frazu poznatu poštovaocima Francuske monarhije, a pre nego što je predsedničko obezbeđenje intervenisalo.
Policija je nakon incidenta privela Demijena Tarela, koji, prema istražiteljima, nije bio poznat policiji pre ovog slučaja, a uhapšen je i njegov prijatelj koji je snimio ceo incident.
Optužba za napad na javnog zvaničnika u Francuskoj predviđa maksimalnu kaznu zatvora od tri godine i novčanu kaznu od 45.000 evra.
Pročitajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala