Kina uzvraća udarac Americi: Najnoviji i najsveobuhvatniji instrument

© Sputnik / Iliy PitalevZastava Kine
Zastava Kine - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2021
Pratite nas
Kina je danas donela Zakon o suprotstavljanju stranim sankcijama u nastojanju da ublaži pritisak SAD i EU po pitanju trgovine, tehnologije, Hongkonga i regiona Sinđijang.
Ovaj zakon je najnoviji i do sada najsveobuhvatniji legalni instrument kojim Kina odgovara na strane sankcije i cilj mu je da kineskim merama pruži veći legitimitet i predvidljivost, navode lokalni eksperti, preneo je Rojters.
To znači da će za hegemonistička dela nekih zapadnih zemalja koje se grubo mešaju u unutrašnja pitanja Kine i nameću takozvane „sankcije“, Kina moći da sprovede sistematičniju, temeljniju i snažniju protivmeru, kroz sistem nacionalnog zakonodavstva, kako bi odbranila nacionalno dostojanstvo i vitalne nacionalne interese, navodi Kineski internacionalni radio.
Detalji zakona koji je usvojio kineski Narodni kongres nisu još objavljeni.
Predsednik Kine Si Ðinping prošlog novembra je pozvao vladajuću Komunističku partiju da iskoristi sva pravna sredstva da odbrani kineski suverenitet, bezbednost i interese u odnosu na strane entitete. 
SAD - Kina, odnosi - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2021
Američki napad na Kinu: Bumerang koji će pogoditi — Nemačku
U januaru je kinesko ministarstvo trgovine najavilo mehanizme procene da li su strane restrikcije kineskim firmama opravdane, i da li da kineske kompanije i pojedinci zbog toga podnesu tužbe i traže kompenzaciju na kineskim sudovima.
SAD i njihovi saveznici uveli su pojačane sankcije kineskim zvaničnicima kako bi izrazili zabrinutost zbog načina na koji Kina tretira muslimansku manjinu Ujgura u Sinđijangu i prodemokratske aktivnosti u Hongkongu, što je izazvalo kontrasankcije Kine prema političarima i zvaničnicima iz SAD i EU.
Trgovinska komora EU saopštila je da su njeni članovi zabrinuti zbog odsustva transparentnosti u vezi donošenja ovog kineskog zakona.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala