„Amerikanci tvrde da su kolevka košarke i ne mogu da prihvate nekog iz 'male Srbije'“

© AP Photo / Mark J. TerrillNikola Jokić i Entoni Dejvis
Nikola Jokić i Entoni Dejvis - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2021
Pratite nas
Nikola Jokić postao je MVP, odnosno najkorisniji igrač američke NBA lige. Nestvarni podvig srpskog centra su za Sputnjik analizirali Zoran Moka Slavnić i Vladimir Kuzmanović.
Jokić je postao prvi srpski košarkaš u istoriji NBA lige koji je postao MVP, a ujedno i prvi u istoriji Denver Nagetsa, najniži pik (41) kojem je to pošlo za rukom...
Kuzmanović, trenutno stručni konsultant, bivši košarkaš Crvene zvezde, objašnjava zašto je medijima i narodu u Sjedinjenim Državama bilo toliko teško da prihvate da je Nikola MVP.
„Nacija koja tvrdi da je kolevka košarke i da su najbolji na svetu, što su i dokazali u nekoliko navrata, jednostavno ne može da prihvati da neko ko dolazi sa strane, pogotovo iz jedne male Srbije – bez obzira što je tradicija nešto što apsolutno imamo makar podjednako kao Amerikanci – igra toliko jednostavno“, rekao je Kuzmanović za Sputnjik.
Slavnić, čuveni igrač i trener Crvene zvezde i Partizana, objašnjava na koji način se momak iz Sombora razlikovao od konkurencije.
„Kada ti Bog da jednu osobinu, a to su kreacija i pregled igre, onda možeš, ako si dobar i na drugim poljima, da budeš i – najbolji. Jer, ko to ima spada u vrh kvaliteta u bilo kom sportu. On je to pokazao, iako dolazi iz Vojvodine, iz Sombora. Tu nisu baš bili veliki ratnici, a njemu je i to dopalo“, rekao je Slavnić za Sputnjik.
Lebron Džejms i Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2021
Pobeda sporta nad farmacijom u režiji Nikole Jokića /video/
Godinama Jokić dobija pohvale od najvećih košarkaških ličnosti, a Kuzmanović prenosi i neke koje je čuo lično.
„Oni kažu da je on neverovatan talenat, poredili su ga sa Divcem koji je isto napravio veliku karijeru u NBA, a kažu i da je iznad toga. Jokić je to potvrdio u svim ovim utakmicama“, priča Kuzmanović i govori o šansama da Srbin sa svojim Denver Nagetsima postane šampion NBA lige.
„Ne verujem da je razmišljao o MVP-ju, mislim da je on gladan košarke, što pokazuje na svakoj utakmici. Divno je gledati ga kako se, na neki način, šali sa svojim protivnicima, jer uvek nađe neko rešenje, a očigledno je da za njega već godinu i nešto dana nemaju rešenje. Prema tome, on predstavlja divnu promociju košarke – srpske košarke u najjačoj ligi na svetu, a ja se samo nadam da ovo nije kraj njegovih ambicija, jer mislim da je san svih da se okite šampionskom titulom. Možda ne ove godine, pošto će biti zaista teško u samoj završnici, ali apsolutno možemo da očekujemo da Denver bude tim koji će sigurno u narednom periodu doći do titule“.
Slavnić je igračku karijeru završio 1983. godine, te, kako ističe, mesta za poređenje sa igračima iz njegovog doba još nema.
„Za to je prerano. On mora još da pojede tri, četiri fabrike hleba da bih ga poredio sa nekim. Da bude bolji, on to ima šansu. Ako poredimo samo centre, on je iskazao nominaciju da može da bude najbolji, ali moraće još puno da osvaja, da bude uspešan i na tom planu, kako bi mogla da se prave poređenja.  Dovoljno mu je sada što ima od moje malenkosti izuzetne pohvale i neka samo tako nastavi“, podvukao je Slavnić.
Kuzmanović podseća na sada već čuvenu Jokićevu objavu, govoreći o karakteru „buce iz Sombora“ i njegovoj skromnosti.
​„To potiče još od njegovih početaka i šale koja se vrti na Fejsbuku: ’Je l’ ima neko za basket’ i toga da je on bio samo jedan buca iz Sombora koji samo želi da igra košarku, a gde god da je igrao pre svega je gledao interes ekipe. Već smo zaključili da je talentovan, ali je i izuzetno dobar saigrač, zato što zna i voli da razigra, voli podjednako poene kao i asistencije i jednostavno ta igra bez njega nije ista“, ističe Kuzmanović.
Srpski košarkaš Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2021
Jokića čeka najveći ugovor u istoriji košarke – 241.000.000 dolara!
Naš sagovornik je podsetio na to da Nikola ove sezone nije propustio nijednu utakmicu, kao i da igra Nagetsa nije ni izbliza ista kada je on na terenu i kada nije.
„Srećom, ove godine maltene nije napravio pauzu, a u onim momentima kada nije u igri oseti se da ga nema. Mislim da on ima sportski mentalitet koji je gajen ovde i u bivšoj Jugoslaviji – a, to je da je tim iznad svega. Ubeđen sam da je iskren kada kaže da (o MVP priznanju) nije razmišljao, da ga nije mnogo zanimalo i da nije zbog toga igrao košarku, već da jednostavno želi da pobeđuje, što je motiv svih nas koji smo igrali protiv jačih timova, a naročito u NBA ligi gde treba dokazati nešto što nije pošlo za rukom mnogima“, podvukao je Kuzmanović.
​► „Ne može da skoči, spor, loš defanzivac...“: Majica o kojoj priča svet /foto/
Bogdan u okršaju sa Amerikancima: „Izgleda da ne znaju da je igrao u Srbiji“ /video/
Ruka na srcu, osmeh na licu i poruka srpskog MVP: Posao nije gotov! /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala