Čaroban oproštaj Filipa Čovića ekskluzivno na Sputnjiku /foto, video/

© Foto : Ivica VeselinovFilip Čović sa sinovima na oproštajnoj utakmici u hali FMP-a
Filip Čović sa sinovima na oproštajnoj utakmici u hali FMP-a - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2021
Pratite nas
Filip Čović, odnedavno bivši srpski košarkaš, u ponedeljak je odigrao poslednju profesionalnu „utakmicu“ u karijeri, a u ekskluzivnom razgovoru za Sputnjik sport otkrio je koji nadimak mu je svojevremeno dao legendarni trener Boško Đokić.
Ekipa Sputnjik sporta bila je deo iznenađenja koji su Čovićeva supruga Sanja i njegovi prijatelji priredili momku čija je košarkaška karijera često osporavana, dok je on istovremeno svojom igrom i skromnošću mnogima zapušavao usta.
U halu FMP-a u Železniku Čović je u ponedeljak je doveden „na prevaru“ kumova, te je odmah radio po „direktivi“ svojih najbližih. Odveden je u svlačionicu da se obuče za utakmicu, a kada je kročio na teren nije uspeo da sakrije emocije.
Nekoliko stotina ljudi popunilo je tribinu i aplauzom odalo počast svom prijatelju, saigraču, sinu, bratu... Na klupama ga je čekalo 26 košarkaša sa kojima je delio teren tokom karijere – spremni za oproštajnu utakmicu u čast omalenog plejmejkera.
© Sputnik / Bojana StojadinovićSemafor sa oproštajne utakmice Filipa Čovića
Semafor sa oproštajne utakmice Filipa Čovića - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Semafor sa oproštajne utakmice Filipa Čovića
Među košarkašima koji su učestvovali u oproštajnoj utakmici u čast Filipa Čovića bili su Marko Simonović, Nemanja Nedović, Branko Lazić, Dejan Davidovac, Sava Lešić i drugi.
I tada je priznao da je naslućivao da mu se nešto „sprema“, ali nije bio potpun u odgovoru koji je smogao da sroči na sceni.
„Ovim putem se zahvaljujem Sanji najviše, jer je bilo čarobno, a i svim ljudima koji su pomogli u organizaciji. I naravno svima vama koji ste bili tu na kraju krajeva. Jako puno vremena je to oduzelo njima, s obzirom da Sanja i ja 24 sata provodimo zajedno, ne mogu da kažem da su mogli sve da sakriju od mene. Predosećao sam, nešto sam znao, ali niti sam znao kako će to izgledati, niti da će biti bilo kakva utakmica, niti vreme niti dan“, rekao je Čović za Sputnjik.
„Nije ovo odluka koja je doneta preko noći, s obzirom da se ja od sedme, osme godine bavim košarkom i mi svi živimo košarku. Nije bila jednostavna odluka, ali ja sam odlučio praktično i rekao sam na kraju prošle sezone da ću odigrati još ovu sezonu koja se nedavno završila. Tako da je moj plan bio da završim još ovu sezonu, i da to bude kraj. Naravno, fizički bih mogao da igram još sigurno, ali prosto to je moja odluka. Želim da se bavim nekim drugim stvarima, da učim neke druge stvari, s obzirom da je od osme godine to uz školu bila samo košarka“, naveo je on.Odluku o završetku karijere on je doneo još na kraju prošle sezone, iako je na parketu sa tek svršene 32 godine pokazivao da i dalje igra na visokom nivou.
© Foto : Ivica VeselinovFilip Čović sa sinovima na oproštajnoj utakmici u hali FMP-a
Filip Čović sa sinovima na oproštajnoj utakmici u hali FMP-a
 - Sputnik Srbija
1/5
Filip Čović sa sinovima na oproštajnoj utakmici u hali FMP-a
© Foto : Ivica VeselinovDetalj sa oproštajne utakmice Filipa Čovića
Detalj sa oproštajne utakmice Filipa Čovića - Sputnik Srbija
2/5
Detalj sa oproštajne utakmice Filipa Čovića
© Foto : Ivica VeselinovDetalj sa oproštajne utakmice Filipa Čovića
Detalj sa oproštajne utakmice Filipa Čovića - Sputnik Srbija
3/5
Detalj sa oproštajne utakmice Filipa Čovića
© Foto : Ivica VeselinovFilip Čović sa suprugom Sanjom
Filip Čović sa suprugom Sanjom  - Sputnik Srbija
4/5
Filip Čović sa suprugom Sanjom
© Foto : Ivica VeselinovEmotivni momenat Filipa Čovića tokom oproštajne utakmice
Emotivni momenat Filipa Čovića tokom oproštajne utakmice - Sputnik Srbija
5/5
Emotivni momenat Filipa Čovića tokom oproštajne utakmice
1/5
Filip Čović sa sinovima na oproštajnoj utakmici u hali FMP-a
2/5
Detalj sa oproštajne utakmice Filipa Čovića
3/5
Detalj sa oproštajne utakmice Filipa Čovića
4/5
Filip Čović sa suprugom Sanjom
5/5
Emotivni momenat Filipa Čovića tokom oproštajne utakmice
Čović je za Sputnjik otkrio da i dalje ostaje u košarci, samo što će to biti van terena, u želji da pruži svoj doprinos vraćanju na staze stare slave po mnogima najbolje škole košarke u Srbiji.
„Trenutno će se to svoditi na FMP, ne mogu da kažem koja će to funkcija tačno da bude, ali želim da pomognem klubu da napreduje. I da vratimo klub na ono što je on nekad i predstavljao. To je klub koji traje 30 godina, ove godine je bio jubilej, malo se nešto izgubilo ono što je FMP godinama unazad stvarao, a to je afirmacija i „proizvodnja“ kako igrača tako i trenera. Tako da ćemo pokušati svi zajedno da to vratimo onako kako kako je to nekada bilo“, naveo je novopečeni košarkaški „penzioner“.
Momak koji je odigrao neverovatnih 505 utakmica u dresu kluba iz Železnika, napuštao je FMP u nekoliko navrata, ali se uvek vraćao klubu iz kog je potekao. Timski duh kojim je zračio tokom čitave karijere, najbolje pokazuje podatak da je Čović za 103 odigrane utakmice dodao čak 627 lopti, što ga stavlja na mesto najboljeg asistenta ABA lige od kada datira aktuelan naziv regionalnog košarkaškog takmičenja, odnosno sezone 2015/16.
Na pitanje da li je davnih dana kada je ulazio u seniorsku košarku mogao da očekuje da će imati toliko sadržajnu karijeru tokom koje je igrao i za Vojvodinu, grčki KAOD, te Crvenu zvezdu, Čović odgovara skromno – u svom maniru.
„Nisam razmišljao na taj način, iskren da budem. Išao sam praktično od treninga do treninga, od utakmice do utakmice. I stvarno je to tako, nisam nikad zamišljao da li će to biti Evroliga, da li NBA, da li ću ostvariti ovaj ili onaj učinak, uglavnom se to svodilo na timsku igru i na to da tim bude što uspešniji. Što se mene tiče, ja mislim da uvek može više, ali može i manje. Tako da je lepa karijera, ne žalim ni za čim“, priznao je Čović za Sputnjik i dodao:
„Sad da imam osam godina i da mi neko kaže da će biti sve isto što se tiče karijere, mislim na teren i košarku, ne stvari koje se dešavaju van terena, stvarno bih rekao da prihvatam opet sve isto“.
Kao najvredniji trofej u karijeri Čović je istakao pobedu u finalu ABA lige 2019. godine kada je njegova rola u odlučujućoj utakmici protiv Budućnosti značajno doprinela pobedi Crvene zvezde od 43 poena razlike.
„Bila je jako teška sezona, svi znamo šta su očekivanja kada igraš u Crvenoj zvezdi, pogotovo što prethodne sezone nije pobedila u finalu, i to je nekako u tom smislu najdraža titula zbog svega što smo uradili. Svi  znamo koliko je bilo teško, koliko je bila naporna sezona, i sve što se dešavalo i u samom finalu, svi mogući pritisci, tako da je to što se tiče titule. Ali ima stvarno mnogo lepih momenata, ne mogu svega ni da se setim. Pa evo i ovaj od pre dva dana je možda i najdraži u karijeri“, rekao je Čović.
Košarka je Čoviću kao i ostalim kolegama iz sveta profesionalne košarke značila mnogo odricanja, rada i posvećenosti, ali je on kao nešto najvrednije što mu je donela naveo prijateljstva koja je stekao za ceo život, a od kojih je nekoliko krunisano i kumstvima.
© Sputnik / Bojana StojadinovićPrijateljstva koja je Filip Čović stekao tokom karijere ostaju za ceo život
Prijateljstva koja je Filip Čović stekao tokom karijere ostaju za ceo život - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Prijateljstva koja je Filip Čović stekao tokom karijere ostaju za ceo život
„Od malena smo zajedno. Trenirali smo zajedno od školice košarke i nešto što je najviše donela, van terena, to su prijateljstva koja su neraskidiva i koja će trajati celog života. Stvarno imam mnogo drugara, možda čak i najviše iz košarke“, rekao je Čović na konto momaka sa kojima je delio i parket i učionicu.
Naš sagovornik nije želeo da navodi nijednog mladog košarkaša kog bi izdvojio kao igrača kom se smeši svetla budućnost, jer smatra da srpska košarkaška škola poseduje veliki broj talentovanih košarkaša.
„Srbija ima MVP Evrolige, MVP NBA lige, ja mislim da što se košarke nemamo šta da brinemo za naredne godine sigurno. Samo kvalitetan rad, i da ti momci shvate šta to znači, šta znači u stvari rad, i koliko će uz taj rad, želju i volju napredovati u svojim karijerama“, apostrofirao je Čović navodeći da je talenat za rad najveći mogući talenat.
Za kraj smo upitali bivšeg pleja da nam otkrije neku anegdotu iz svlačionice ili sa parketa, kada je on uz osmeh pomenuo pokojnog trenera, Boška Đokića:
„On je mene zvao Banderas dok smo bili zajedno u timu. Boško je imao stvarno fenomenalan odnos sa igračima, i jako dobru atmosferu smo imali, i to je bilo zanimljivo da me je zvao Banderas, a to je u stvari zbog Antonija Banderasa, glumca koji je jako nizak, tako da eto jedna od anegdota“.
Šta bi tek bilo da se Jokić ne preziva tako...
Zvezda deklasirala Megu i povela u seriji!
„Ne može da skoči, spor, loš defanzivac...“: Majica o kojoj priča svet /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala