EU o proglašenju struktura Navaljnog za ekstremističke: Pokušaj ruskih vlasti da uguši opoziciju

© AP Photo / Kirsty WigglesworthZastava EU
Zastava EU - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2021
Pratite nas
Evropska unija kritikovala je odluku Moskovskog gradskog suda koji je organizacije ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog u sredu proglasio ya ekstremističke. Kako kažu u EU, reč je o pokušaju ruskog rukovodstva da „uguši političku opoziciju“.
„Jučerašnja odluka suda u Moskvi da proglasi organizacije Navaljnog 'ekstremističkim' predstavlja najozbiljniji pokušaj ruske vlade do danas da uguši nezavisnu političku opoziciju, antikorupcijske istrage, kao i da eliminiše uticaj mreža Navaljnog uoči septembarskih izbora za Državnu dumu Rusije i nakon njih“, navedeno je u saopštenju EU.
Ta odluka će imati ozbiljne posledice po rusko civilno društvo, opoziciju i stavove kritičara, ocenili su u EU.
„U pitanju je neosnovana odluka koja potvrđuje negativan trend doslednog napada na ljudska prava i slobode sadržane u Ustavu Rusije“, navodi se u dokumentu.
S tim u vezi, Evropska unija je pozvala ruske vlasti da u potpunosti poštuju svoje obaveze, uključujući i one preuzete u Savetu Evropske unije i OEBS-u.
Podsetimo, Moskovski gradski sud ispunio je zahtev Moskovskog tužilaštva da se neprofitne organizacije „Fond za borbu protiv korupcije“,„Fond za zaštitu prava građana“ i „Štabovi Navaljnog“ proglase za ekstremističke organizacije. FBK i FZPG su likvidirani, a trećoj organizaciji je zabranjen rad.
Rusija je izjave Zapada o situaciji u vezi sa Navaljnim više puta nazivala mešanjem u njene unutrašnje stvari.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala