EP usvojio antibelorusku rezoluciju, na meti i Rusija

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZasedanje Evropskog parlamenta u Strazburu
Zasedanje Evropskog parlamenta u Strazburu - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2021
Pratite nas
Evropski parlament je većinom glasova usvojio rezoluciju o Belorusiji, koja poziva na široke sektorske sankcije, ali i na istragu „uloge Rusije“ u incidentu s prinudnim sletanjem aviona kompanije „Rajan er“ u Minsku.
Za dokument je glasalo 626 poslanika, 16 je bilo protiv, a 36 uzdržanih.
U nacrtu rezolucije koji je juče objavljen navodi se da ekonomske sankcije protiv Minska treba da pogode sektor proizvodnje i prerade nafte, čeličane, drvnoprerađivački sektor.
„Evropski parlament poziva Savet EU da što pre proširi spisak pravnih i fizičkih lica koja potpadaju pod sankcije EU na one koji su odgovorni za prinudno sletanje aviona kompanije ‘Rajan er’, privođenje Romana Protaseviča i Sofije Sapegi
Poslanici su istakli da bi evropske kompanije, uključujući i „Simens AG“ trebalo da prekinu saradnju sa beloruskim vlastima i bankama.
Osim toga, preporučuje se da se privremeno obustavi učešće Minska u sistemu SVIFT.
Odluke Evropskog parlamenta nisu obavezne za izvršavanje, ali su preporuka za zemlje-članice EU.

Incident sa prinudnim sletanjem u Minsk

Avion kompanije „Rajan er“, koji je leteo iz Atine za Viljnus, prinudno je sleteo 23. maja na aerodrom u Minsku zbog saopštenja da je podmetnuta bomba. Informacije o miniranju nije potvrđena. Beloruski aktivisti za ljudska prava saopštili su da je osnivač kanala na Telegramu „Neksta“, koji se u Belorusiji smatra ekstremističkim, Roman Protasevič, leteo ovim avionom i da je priveden prilikom provere dokumenata na aerodromu u Minsku. Protasevič je u ovoj zemlji stavljen na spisak lica umešanih u terorizam. To je izazvalo kritiku Zapada, iako se praksa prinudnog sletanja aviona dešavala i ranije. 
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala