Džonson dočekao Bajdena u odmaralištu Karbis bej

Pratite nas
Britanski premijer Boris Džonson dočekao je danas američkog predsednika Džozefa Bajdena u engleskom primorskom odbaralištu Karbis bej, uoči početka samita G7 u petak.
„Predivno je, ne želim da idem kući“, rekao je Bajden komentarišući pogled koji se pruža na more dok je šetao sa prvom damom SAD Džil Bajden, britanskim premijerom i Džonsonovom suprugom Keri, prenosi Rojters.
Ovo je prvi sastanak Džonsona i Bajdena, a kako je ranije objavljeno, dvojica lidera izneće danas, tokom razgovora u Londonu, zajedničku viziju za „održivi globalni oporavak“ od pandemije korona virusa.
Uoči sastanka, iz Dauning strita je saopšteno da će se sastanak fokusirati na klimatske promene, bezbednost, globalni trgovinski sistem i odbranu demokratije, a pozabaviće se i pitanjima kako da se bezbedno putuje po svetu.
Najavljeno je da će razgovarati i o Severnoj Irskoj, neslaganjima EU i Velike Britanije oko implementacije „bregzit“ protokola i drugim temama.
Kako prenosi „Skaj njuz“, očekuje se da će se dvojica lidera složiti oko toga što je najavljeno kao nova Atlantska povelja – odgovor na deklaraciju o posleratnoj saradnji između Vinstona Čerčila i predsednika Frenklina Ruzvelta iz 1941. godine.
„Dok su Ruzvelt i Čerčil razmatrali kako da se pomogne svetu da se oporavi od rata, danas se moramo baviti sasvim drugačijim, ali ne manje zastrašujućim izazovom – kako da se bolje oporavimo od pandemije korona virusa“, rekao je Džonson uoči sastanka, prenosi Tanjug.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala