Kosovska policija upala na posed Srpske pravoslavne crkve posle liturgije u Prištini

© AP Photo / Bojan SlavkovicKosovska policija
Kosovska policija - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2021
Pratite nas
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je današnji upad Kosovske policije na crkveni posed hrama Hrista Spasa u Prištini nakon liturgije kao brutalnu je demonstraciju sile i verske netrpeljivosti koja dolazi iz Prištine.
„Nakon što se u Hramu sakupila nekolicina vernika da obeleži Slavu uz poruke mira i tolerancije vladike Teodosija, usledila je sramna reakcija Prištine, kao nedvosmislena poruka Srbima, vernicima Srpske pravoslavne crkve. Prisustvo policije ispred crkve očigledna je pretnja vernicima šta će im se dogoditi ukoliko ponovo dođu u ovu svetinju u gradu, iz koga je nakon 1999. godine proterano 40.000 Srba sa njihovih ognjišta“, kaže Petković, a navodi se u saopštenju koje je medijima dostavila Kancelarija za KIM.
Opusteli grad i hram u njemu najbolniji su podsetnik i svedočanstvo na stradanje i egzodus srpskog naroda sa prostora Kosova i Metohije, naveo je Petković te dodao da zato albanskim političarima i smetaju vernici koji su se danas u toj svetinji sabrali.
„Da li ovako Aljbin Kurti i političari iz Prištine zamišljaju zaštitu verske i kulturne baštine SPC na Kosovu i Metohiji – tako što će slati naoružanu policiju da preti vernicima? Hoće li o ovoj upotrebi zastrašivanja i sile u blizini crkve izvestiti Unesko i organizaciju Evropa Nostra“, pita Petković i poručuje da šta god javno pričali,jasna je namera mnogih da sa prostora Kosova i Metohije „da zatru svaki trag i spomen srpskog postojanja na KiM“.
Zbog toga je, zaključuje, i usledila današnja nervozna reakcija na oživeli hram, prenosi Tanjug.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala