„Blumberg“: Samit EU-SAD odrediće politiku Evrope i Amerike prema Rusiji

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastave Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije u Briselu
Zastave Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2021
Pratite nas
Na predstojećem samitu Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država planirano je dogovaranje okvirnog programa za koordinaciju evropske i američke politike prema Rusiji, saopštila je agencija „Blumberg“.
Agencija, koja je imala uvid u završni dokument samita, piše da će se „formirati dijalog na visokom nivou između EU i SAD radi koordinacije politike i delovanja prema Rusiji“.
Prema pisanju „Blumberga“, EU i SAD će takođe preuzeti na sebe obavezu da zajedno rade na brojnim pretnjama koje, prema njihovom mišljenju, dolaze iz Rusije.
Konkretno, učesnici samita pozvaće ruske vlasti da izvedu pred lice pravde „grupe hakera koje deluju na teritoriji zemlje, bave se iznudama pomoću specijalnih programa i sajber-valuta, a vrše i druge zločine u sajber-prostoru“.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2021
Zaharova Evropi: Bolje bi vam bilo da se plašite svog američkog „velikog brata“, a ne „ruskih hakera“
U nacrtu se takođe govori da su Brisel i Vašington „ujedinjeni u svom principijelnom pristupu prema Moskvi i da su spremni da odlučno odgovore na model negativnog ponašanja i štetnih aktivnosti koje ona neprestano sprovodi“.
EU i Amerika će u isto vreme istaći da će komunikacioni kanali sa Rusijom ostati otvoreni u oblastima saradnje koje odgovaraju interesima obeju strana.
Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel saopštio je ranije ove nedelje da će samit u Briselu pružiti obema stranama priliku da koordinišu stavove i razmene mišljenja uoči sastanka Putina i Bajdena.
Podsetimo, američki predsednik Džo Bajden učestvovaće na samitu EU-SAD odmah nakon sastanka „velike sedmorke“ i NATO samita. Zatim će američki lider otići u Ženevu kako bi se sastao sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom 16. juna.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala