Bajden i Džonson potpisali novu Atlantsku povelju

© AP Photo / Toby MelvilleDžo Bajden i Boris Džonson
Džo Bajden i Boris Džonson - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2021
Pratite nas
Premijer Britanije Boris Džonson i predsednik SAD Džozef Bajden potpisali su novu Atlantsku povelju kojom su se obavezali da će braniti „trajne vrednosti svojih zemalja od starih i novih izazova“, u dalekosežnom dokumentu potvrđenom pred samit G7 u Engleskoj.
Bajden i Džonson, koji su danas razgovarali više od sat vremena, potpisali su novi dokument koji se nadovezuje na obaveze i težnje zacrtane pre 80 godina od strane njihovih prethodnika Frenklina D. Ruzvelta i Vinstona Čerčila u Atlantskoj povelji, prenosi AP.
Džonson dočekao Bajdena u odmaralištu Karbis bej
„Naša nova Atlantska povelja potvrđuje trajnu posvećenost održavanju vrednosti i njihovoj odbrani od stranih izazova“, navodi se u zajedničkom saopštenju Bajdena i Džonsona, prenosi Tanjug.
Atlantska povelja, dokument koji je potpisan 1941. godine, bio je smernica za formiranje Ujedinjenih nacija i NATO, a ova povelja se odnosi na „nove izazove kroz izraženu težnju da će promovisati slobodnu trgovinu, ljudska prava i međunarodni poredak zasnovan na pravilima, i suprotstaviti se onima koji žele da potkopaju saveze i institucije dve zemlje“, saopšteno je posle sastanka.
Nova povelja odnosi se i na tehnologiju, putovanja i mnoge trgovinske veze između SAD i Velike Britanije, a bavi se novim izazovima, poput klimatskih promena, sajber napada i mešanja u izborni proces.
Ovo je prvi sastanak Džonsona i Bajdena, a kako je ranije objavljeno, dvojica lidera najavili su za današnje razgovore u Londonu i zajedničku viziju za „održivi globalni oporavak“ od pandemije virusa korona.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala